Witam serdecznie.
Niedawno sprawdzałem na stacji diagnostycznej amortyzatory i okazało się że jeden tylny jest ewidentnie do wymiany, fakt, jak zobaczyłem to niestety się rozlał.. I teraz mam pytanie, szukałem odpowiedzi na forum, na innych stronach i jedni piszą że tak drudzy że nie, a więc czy muszę wymieniać oba amorki czy mogę tylko ten jeden? I ile % powinien mieć dobry amortyzator? Bo słyszałem że 70-80 to prawie nówki, a 90 to jakies sportowe. Mój wynik amorków: Przód 72% 78% a tył 71% i 8%. I z tego wynika że ten drugi tylny jest w dobrej kondycji jeszcze.. I przy okazji jakie firmy polecacie z dobrym stosunkiem jakość/cena?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
Uszkodzony amortyzator
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszkodzony amortyzator
Amorki wymienia się parami przód/tył. Od siebie polecam firmę KYB dobra cena i sprawdzona jakość.
- KamilP
- DieseL PoweR
Uszkodzony amortyzator
A jak sprawa wygląda z tymi procentami? Wiem że to tylko przybliżona wartość ale jakie są zakresy kiedy amortyzator jest sprawny a kiedy już do wymiany się nadaje? Jakoś mnie to ciekawi a nikt mi dokładnie nie odpowiedział
Uszkodzony amortyzator
ja się spotkałem z następującą skalą:
* <20% - śmietnik
20-40% - na mus może być
40-60% - dobre
>60% bardzo dobre
* <20% - śmietnik
20-40% - na mus może być
40-60% - dobre
>60% bardzo dobre