brak jabłka w skrzyni od 1.8 aam. Luz na lewarku

Tutaj piszemy tylko o problemach związanych z podwoziem i zawieszeniem

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » ndz sie 21, 2011 18:15

elo

dzisiaj z kolegą sprawdziliśmy dlaczego mam duży luz na lewarku zmiany biegów. Okazało się że nie mam wgl jabłka w tym miejscu:

Obrazek

Szczegóły techniczne :
skrzynia biegów od 1.8 aam

Teraz kilka pytań.

1)Pozornie wydaje się że da się to wsadzić od góry. Ewentualnie zdjąć tylko węże chłodnicze. Da się to wsadzić?
2)Jak to się nazywa fachowo ? Mógłby ktoś zarzucić linkiem allegro?

EDYCJA POSTA:

przypomniałem sobie jeszcze coś. Po swapie została mi taka część plastikowa. Taka gładka kulka z frezowaną dziurą w środku. Niestety nie wiem co z nią zrobiłem i mam wrażenie że zgubiłem część której teraz mi brakuje..

A co wy na to by zamast tej kulki wsadzić coś takiego:
http://allegro.pl/odboje-klipsy-mercede ... 89700.html" onclick="window.open(this.href);return false;

zostało mi kilka sztuk i mógłbym wsadzić je z boku i to ze 2-3 sztuki i je złączyć ze sobą i nie ma bata że wypadną...

Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz sie 21, 2011 20:46

Hasło wałek zwrotny znajdziesz na tym forum i na golf 3.pl również, samej kulki nie dostaniesz w sklepie całość kosztuje 20 zeta w podróbie Toprana. Zmieniałem to niedawno nie jest trudno ale podejście od dołu się przyda chociaż niekoniecznie. Można założyć samą kulkę zdjętą na szrocie czy jakąc podobną gumowa z zabawkowegio tymczasowo.
http://www.iparts.pl/gfx/iparts/pl/tecd ... 405586.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Re: brak jabłka w skrzyni od 1.8 aam. Luz na lewarku

Post autor: Leszek Madison » ndz sie 21, 2011 21:01

Nr części: 1H0711173
Wymiana raczej problemowa, wymaga rozebrania całego zespołu i trzeba uważać żeby nie powyginać za bardzo tej blachy osłonowej.
Podstawa drążka jest mocowana do sanek na 3 śruby. Robiłem to bez silnika w komorze, także lepiej by było bawić się w kanale.
Z dostępnością części jest dość ciężko. Koszt oryginału będzie wynosił około 200 zł, a zamiennik dostępny jest chyba tylko w ofercie Toprana (nr części 108 839) za 20-30 zł.
przypomniałem sobie jeszcze coś. Po swapie została mi taka część plastikowa. Taka gładka kulka z frezowaną dziurą w środku. Niestety nie wiem co z nią zrobiłem i mam wrażenie że zgubiłem część której teraz mi brakuje..
Ale swapie silnika czy hamulców?

Dodatkowo jeśli chodzi o luz to możliwe że wynika też ze zużycia jabłuszka, które znajduje się w kasecie pod lewarkiem zmiany biegów.

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » ndz sie 21, 2011 21:05

Leszek Madison pisze:Nr części: 1H0711173
Wymiana raczej problemowa, wymaga rozebrania całego zespołu i trzeba uważać żeby nie powyginać za bardzo tej blachy osłonowej.
Podstawa drążka jest mocowana do sanek na 3 śruby. Robiłem to bez silnika w komorze, także lepiej by było bawić się w kanale.
Z dostępnością części jest dość ciężko. Koszt oryginału będzie wynosił około 200 zł, a zamiennik dostępny jest chyba tylko w ofercie Toprana (nr części 108 839) za 20-30 zł.
Ale swapie silnika czy hamulców?

Dodatkowo jeśli chodzi o luz to możliwe że wynika też ze zużycia jabłuszka, które znajduje się w kasecie pod lewarkiem zmiany biegów.
ale żeby dźwignią ruszyć to najpierw drążek musi pokonać ten luz który wynikł przez brak tej części.

swap silnika oczywiście.

a co myslicie o moim pomyśle wsadzenia tam odbojów do amorka?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn sie 22, 2011 08:03

Za grube, musiałbyć przycinac ale ta kulk a nie jest czescią która musi jakoś dokładnie być na wymiar tak ze mozesz kombinować. Ja jako człowiek lewniwy kupłbym tą cześć ale zdjął z niej kulkę i samą założył blokuję ją mały seger.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » pn sie 22, 2011 10:01

Paweł Marek pisze:Za grube, musiałbyć przycinac ale ta kulk a nie jest czescią która musi jakoś dokładnie być na wymiar tak ze mozesz kombinować. Ja jako człowiek lewniwy kupłbym tą cześć ale zdjął z niej kulkę i samą założył blokuję ją mały seger.
a da się ją od dołu wcisnąć ? wystarczający luz? bo takto nie widzę problemu. Nie będę jednak rozbierał tego mechanizmu dla tej kulki dlatego kombinację będą :P

Awatar użytkownika
Leszek Madison
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Leszek Madison » pn sie 22, 2011 12:05

Paweł Marek pisze:Ja jako człowiek lewniwy kupłbym tą cześć ale zdjął z niej kulkę i samą założył blokuję ją mały seger
I to jest dobry pomysł

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » pn sie 22, 2011 20:52

Leszek Madison pisze:
Paweł Marek pisze:Ja jako człowiek lewniwy kupłbym tą cześć ale zdjął z niej kulkę i samą założył blokuję ją mały seger
I to jest dobry pomysł
ale da się od dołu to wetknąć?

killah
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: killah » ndz sie 28, 2011 19:26

helo

Obrazek Obrazek

Jak widać zrobiłem z odbojów kwadraciki i złączyłem 2 ze sobą. Biegi wchodzą jak złoto. Lewarek jest dużo sztywniejszy i czuć jak się biegi wbija. Luz zmalał o połowę.

Ciekawe jak z trwałością tej naprawy. Napiszę za tysiąc km jak to się sprawuje. Pierwsze wrażenie świetne. A jak się popsuje to mam motywację naprawić to już z oryginalnymi częściami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie i zawieszenie”