Pytanie dotyczące sprężyn.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Dzisiaj wieczorem pękła mi przednia sprężyna po lewej stronie.
Czy muszę wymienić komplet dwóch sprężyn,czy wystarczy wymienić tylko tą pękniętą?
EDIT:Jakiefirmy polecacie?Co myślicie o Kayaba,Monroe,tevema?
Dzisiaj wieczorem pękła mi przednia sprężyna po lewej stronie.
Czy muszę wymienić komplet dwóch sprężyn,czy wystarczy wymienić tylko tą pękniętą?
EDIT:Jakiefirmy polecacie?Co myślicie o Kayaba,Monroe,tevema?
Ostatnio zmieniony pn sie 22, 2011 19:28 przez mat06, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Możesz jedną...jeżeli auto nie będzie stało równo to należy wymienić drugą
Jeśli będziesz brał używkę to jak pisze Qto, możesz jedną , a jeśli nówkę to polecam wymianę obu . Zwróć uwagę na kolory kropek na starych sprężynach , aby dobrać odpowiednie do Twojego autka
- Kowal_
- płk Gleba
- Auto: VW Passat CC
- Silnik: CCZA
Zalecam wymianę obu, inna sprężyna nigdy nie będzie taka sama jak ta którą zostawisz. Takie rzeczy jak i amortyzatory się powinno wymieniać parami.
330KM/450Nm
siemka a ja dołącze sie do pytania gdyz wymieniałem spreżyny, wymieniałem gdyz lewa poszłą od zuzycia i autko krzywo stało , kupiłem uzywane 2 szt przód autko w miare rowno stało troche tam lewa strona była nizej, niestety prawa pekła wiec kupiłem nowe ale juz wszystkie 4 lejsoforsa no i widac ze lewa strona jest niżej mierzyłem do błotnika i rożnica wychodzi 7mm. ten typ tak ?? szukałem na forach i ludzie kładli cos pod sprezyny itp itd ale to przeciez bardziej szkodzi sprezynie bo przeciez jeśli masa jest nierówno rozłożona to spreżyna dostaje większy ścisk.na geometrie dopiero pojade jak wroce ale czy to wogóle co da ??jestem podłamany bo nowe springi a tu autko krzywo stoi
jesli coś macie podobne tematy, podajcie linki, bo ja pisze z telefonu , bo jestem poza domem a szukajka mi nie działa.
jesli coś macie podobne tematy, podajcie linki, bo ja pisze z telefonu , bo jestem poza domem a szukajka mi nie działa.
- Qto
- _
- Kontakt:
jak mi z tylu pękła to kupiłem właśnie tej firmy...kupiłem jedną, sprawdziłem jak auto się zachowuje i wygląda - drugiej nie kupowałem.mat06 pisze:Zastanawiam się nad sprężynami Kayaba,polecacie je?
Lesjoforse , Kayaba , zerknij na tabelkę Lesjo
http://automotive.lesjoforsab.com/autom ... &s=javacat" onclick="window.open(this.href);return false;
http://automotive.lesjoforsab.com/autom ... &s=javacat" onclick="window.open(this.href);return false;
Jakie firmy polecacie?Co myślicie o Kayaba,Monroe,tevema?
Napisałem do jednego sklepu czy do mojego samochodu będą pasowały sprężyny Kayaba RC1680,ale otrzymałem negatywną odpowiedź,w drugim sklepie otrzymałem zaś odpowiedź,że pasują.Komu mam wierzyć?
Samochód to VW Golf IV 1.6 16V oznaczenie AZD,rok produkcji końcówka 2001,model 2002.
Napisałem do jednego sklepu czy do mojego samochodu będą pasowały sprężyny Kayaba RC1680,ale otrzymałem negatywną odpowiedź,w drugim sklepie otrzymałem zaś odpowiedź,że pasują.Komu mam wierzyć?
Samochód to VW Golf IV 1.6 16V oznaczenie AZD,rok produkcji końcówka 2001,model 2002.
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- Qto
- _
- Kontakt:
drugi sklep ma rację, sprężyny pasują do tego modelu - są do 1.4/1.6 niezależnie od rodzaju nadwozia, oczywiście na przódmat06 pisze:Napisałem do jednego sklepu czy do mojego samochodu będą pasowały sprężyny Kayaba RC1680,ale otrzymałem negatywną odpowiedź,w drugim sklepie otrzymałem zaś odpowiedź,że pasują.Komu mam wierzyć?
I jak ludzie polecają KYB czy Lesjo...to nie kombinuj z jakimiś Tevema - do długopisu owszem, ale do auta raczej bałbym się zastosować takie sprężyny...nie dlatego że nie ufam czy coś, po prostu wolę kupić coś sprawdzonego przez ludzi a nie ma co ukrywać że większość ludzi kupuje jednak KYB - sprawdzone, dobre i o wiele tańsze niż Lesjo, inne firmy są zdecydowanie rzadziej wybierane. Mowa oczywiście o standardowych zawiasach
...ale jak chcesz to kup inne i zdaj relację z użytkowania
Szymon Jarosz pisze:Kupuj Kayaba
A czy sprężyny z tej aukcji będą pasować? http://motoallegro.pl/sprezyny-kayaba-p ... 59431.html" onclick="window.open(this.href);return false;
To w tym sklepie odpisali mi że nie pasują.
Chcę się upewnić
To w tym sklepie odpisali mi że nie pasują.
Chcę się upewnić
- Qto
- _
- Kontakt:
a o co pytałeś we wcześniejszym poście ?? ...i co Ci odpowiedziałem ?? ...i o co pytałeś na PW ??mat06 pisze:A czy sprężyny z tej aukcji będą pasować? http://motoallegro.pl/sprezyny-kayaba-p" onclick="window.open(this.href);return false; ... 59431.html