Rozregulowana geometria po wymianie gumy przegubu wewn.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Miel1
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam.
Mam pytanie, bo z tego co słyszałem i czytałem na forum to po wymianie, demontażu itp. przegubu nie trzeba ustawiać geometrii.
Oddałem ostatnio Gofra do mechanika w celu wymiany gumy przegubu wewnętrznego. Po naprawie mam rozregulowaną geometrię. Umówiłem się z facetem, że zerknie co i jak, bo sam jest mocno zdziwiony zaistniałym faktem. Sprawa jest taka, że nie chcę być zaskoczony czymkolwiek z jego strony, że facet mi powie żebym się bujał bo to nie jego wina. Macie jakieś pomysły co mógł zrobić nie tak? Z góry dziękuję za jakąkolwiek sugestię. Pozdrawiam!
Mam pytanie, bo z tego co słyszałem i czytałem na forum to po wymianie, demontażu itp. przegubu nie trzeba ustawiać geometrii.
Oddałem ostatnio Gofra do mechanika w celu wymiany gumy przegubu wewnętrznego. Po naprawie mam rozregulowaną geometrię. Umówiłem się z facetem, że zerknie co i jak, bo sam jest mocno zdziwiony zaistniałym faktem. Sprawa jest taka, że nie chcę być zaskoczony czymkolwiek z jego strony, że facet mi powie żebym się bujał bo to nie jego wina. Macie jakieś pomysły co mógł zrobić nie tak? Z góry dziękuję za jakąkolwiek sugestię. Pozdrawiam!
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jezeli odkrecal sworzen dolny z trzech srob od wahacza,to mialo prawo sie poprzestawiac.
- Miel1
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wydaje mi się, że tego nie zrobił bo nawet szybciej i prościej odkręcić tą jedną górną śrubę sworznia pod przegubem zewnętrznym. Zauważyłem, że oprócz skręconej kierownicy w prawo, wyje mi coś w lewym przednim kole, dźwięk jakby łożysko było wywalone, jak skręcam w lewo jadąc z większą prędkością to "wycie" ustępuje. Wydaje mi się, że to wycie pochodzi z opony, która jest źle ustawiona kątem do drogi, ale pewności nie mam. No i piszczą opony np.; jadąc po rondzie.
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jestem przekonany ,ze odkrecal te trzy srobki Poprostu dla mechanika jest szybciej :smoke:Ale jest jeszce opcja ,ze nie dokrecil wlasciwie przegubu do zwrotnicy i powstal luz na lozysku.Podlewaruj sobie to kolo i posprawdzaj sobie wszystko,obejrzyj sobie ta gorna nakretke ,napewno beda jakies slady odkrecania Ale ja trzymam sie wersji tych trzech srobek
Mnie się wydaje, że przegub nie jest złozony w takiej pozycji w jakiej był pierwotnie. Ja miałem taki przypadek i też różne dźwieki były słyszalne podczas jazdy. Ponowne rozebranie przegubu i złożenie uspokoiło sytuację.
Kolego, zbieżność laserowa, cena ok 70zł. Regulacja jest na wahaczu oraz na drążkach. Tylko jedź gdzieś gdzie zajmują się tylko tym a nie WSZYSTKIM.
Bo Ci co robią wszystko najczęściej są do niczego.
Polecam nawet jakiś serwis bo ja np ustawiam zwykle w salonie fiata, płacę 70zł, mam fakturkę i gwarancję, no i tam chłopaki dysponują porządnym sprzętem.
Bo Ci co robią wszystko najczęściej są do niczego.
Polecam nawet jakiś serwis bo ja np ustawiam zwykle w salonie fiata, płacę 70zł, mam fakturkę i gwarancję, no i tam chłopaki dysponują porządnym sprzętem.
- Miel1
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tak jak zasugerował kolega Szymon Jarosz, koleś odkręcił te 3 śruby od wahacza. Stwierdził, że innej opcji nie było. Wyśmiałem jedynie faceta i stwierdziłem, że jak brak mu podstawowej wiedzy to niech zmieni branżę. Sam pod garażem poluzowałem te 3 śruby i koło samo zsunęło się bardzie w pion. Tak czy siak bez geometrii się nie obędzie, gdyż buczą mi opony przy jeździe po zakrętach i hamowaniu. Cieszy mnie jedynie, że już nie wyją jak jadę na wprost. W przyszłym miesiącu remontuję kompletnie całe przednie zawieszenie to od razu poustawiam sobie wszystko i musi być dobrze Dzięki wielkie koledzy! Pozdrawiam.
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Rozregulowana geometria po wymianie gumy przegubu wewn.
Miel1 pisze:Tak jak zasugerował kolega Szymon Jarosz, koleś odkręcił te 3 śruby od wahacza. Stwierdził, że innej opcji nie było. Wyśmiałem jedynie faceta i stwierdziłem, że jak brak mu podstawowej wiedzy to niech zmieni branżę. Sam pod garażem poluzowałem te 3 śruby i koło samo zsunęło się bardzie w pion. Tak czy siak bez geometrii się nie obędzie, gdyż buczą mi opony przy jeździe po zakrętach i hamowaniu. Cieszy mnie jedynie, że już nie wyją jak jadę na wprost. W przyszłym miesiącu remontuję kompletnie całe przednie zawieszenie to od razu poustawiam sobie wszystko i musi być dobrze Dzięki wielkie koledzy! Pozdrawiam.