Misa olejowa gwintowana - kapie z korka olej / poci się
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam . Golf IV 98r . Przy ostatniej wymianie oleju zerwałem gwint od korka w misie olejowej (aluminiowej) dałem do mechanika nagwintował wiekszy otwór ale i tak misa się poci / zbiera sie kropla pod korkiem ale nie leci ani nie ubywa z misy poniewaz obserwuje juz 2 tyg - podkładam co noc pod mise kartke i nie ma nawet kropli ale pod korkiem jest wilgotno. Dokrecałem z mechanikiem zmienialismy juz nawet inne uszczelki mosieżne miedziane i sytuacja sie powtarza . Irytuje mnie to więc jesli macie jakąś dobra rade aby pozbyc sie tej usterki proszę o pomoc . Moze teflon na gwint czy silikon wysokotemepraturowy na srube ??
paczasss
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
taaa, ja bym dał teflonu przy samym łbie śruby...albo jakiś delikatny o-ring dopasowaćpaczasss pisze:Moze teflon na gwint
zauważyłem ze jak olej jest zimny to nie poci sie , wystarczy ze pojezdze 10 min olej sie rozgrzeje juz kropla wisi pod srubą . czy teflon przy temperaturze oleju sprawdzi się ??
paczasss
- Qto
- _
- Kontakt:
ciepły olej jest rzadszy...paczasss pisze:zauważyłem ze jak olej jest zimny to nie poci sie , wystarczy ze pojezdze 10 min olej sie rozgrzeje juz kropla wisi pod srubą
zanim napisałem poprzedniego posta wrzuciłem kawałek do garnka z wodą i gotowałem 30min Nie było widać żeby cokolwiek się z taśma działo...producenci taśm mówią że mogą pracować w temperaturze 200-250* (w zależności od taśmy), także temperaturę oleju spokojnie powinna wytrzymać.paczasss pisze:czy teflon przy temperaturze oleju sprawdzi się ?
Dzięki za inne cenne rady będę bardzo wdzieczny
paczasss
Witam ponownie dowiedziałem się jeszcze kilku rzeczy którymi można uszczelnic korek od misy olejowej
1. Dirko - masa uszczelniająca 180St c
2. płynny uszczelniacz dolewany do komory oleju po wypływie uszczelnia szczeline
czy ktos sprawdzał z tych sposobów ??
Dowiedzaiłem sie również że nie można stosować miedzianych i mosiężnych podkładek pod korek na mise aluminiową ponieważ bardzo szybko korozja bierze .
Dla ciekawostki podobno oryginalne gwinty w misach olejowych są robione w stożek dlatego tez sa takie szczelne . Gwintowane przez mechanikow normalnie wiec prawdopodobienstwo nieszczelnosci większe - podobno
1. Dirko - masa uszczelniająca 180St c
2. płynny uszczelniacz dolewany do komory oleju po wypływie uszczelnia szczeline
czy ktos sprawdzał z tych sposobów ??
Dowiedzaiłem sie również że nie można stosować miedzianych i mosiężnych podkładek pod korek na mise aluminiową ponieważ bardzo szybko korozja bierze .
Dla ciekawostki podobno oryginalne gwinty w misach olejowych są robione w stożek dlatego tez sa takie szczelne . Gwintowane przez mechanikow normalnie wiec prawdopodobienstwo nieszczelnosci większe - podobno
paczasss
kup to zawin i tyle
http://allegro.pl/tasma-teflonowa-19mm- ... 69935.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/tasma-teflonowa-19mm- ... 69935.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Qto
- _
- Kontakt:
tego typu rzeczy to dla mnie jak uszczelniacze do chłodnic...dnopaczasss pisze:2. płynny uszczelniacz dolewany do komory oleju po wypływie uszczelnia szczeline
Ja bym się trzymał pierwotnego pomysłu - teflonu
dokładnie, podwiń korek zdrowo teflonem, możesz lekko zdrapać gwint brzeszczotem żeby teflon przy wkręcaniu nie zwinął się z gwintu, owiń dobre 10-15 razy i ma trzymać. Uszczelniałem teflonem instalacje z termoolejem, temperatura pracy 140 stopni w porywach do 180 i bez problemu wszystko trzymało.Qto pisze:Ja bym się trzymał pierwotnego pomysłu - teflonu
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
- Szymon Jarosz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
A nie lepiej kupić nowa miske? To nie jest duzy koszt a spokoj bedziesz mial.
koszt ok 500zl + robocizna to nie mało ??
paczasss
- LordSpooky
- Użytkownik
- Kontakt:
Mozna wyrwac miske za od 100 do 200 zeta z tego co sie orientowalem (zreszta zobacz na allegro).
Jak kto woli. Jezeli teflon bedzie spelniaj swoje zadanie to ok.
Jak kto woli. Jezeli teflon bedzie spelniaj swoje zadanie to ok.