Olej, termostat, swap! 1.6 > vr6
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, w związku z tym ze moj golfik coraz więcej pije oleju, pojawił się on tez w zbiorniczku wyrównawczym, w dodatku traci moc, prawdopodobnie jest uszkodzony termostat, ponieważ silnik od dawna nie widział 90 stopni, rozważam zmianę silnika. Marzy mi się vr6 ten o mocy 204 jednak to dość drogi zakup na który po prostu mnie nie stać, wiec pomyślałem o zakupie starszego vr6, tego z golfa 3. Aktualnie posiadam w golfie 4 generacji silnik 8 zaworowy 1.6 i pytanie czy przy montażu tego starego vr6 musiałbym zmieniać tez skrzynie? Czy od 1.6 sr podejdzie bez problemów? Zawieszenie i hamulce to inny temat, o tym nie rozmawiajmy. Chodzi i sama skrzynie no i ewentualnie co z elektryka. Jeśli ktoś miał styczność z takimi rzeczami to proszę o wypowiedz, pozdrawiam.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Fizycznie dałoby się to spiąć,ale ta skrzynia nie wytrzyma. Nie ma najmniejszych szans na przetrwanie jednego interwału olejowego.golfiarzwzgw pisze: czy przy montażu tego starego vr6 musiałbym zmieniać tez skrzynie? Czy od 1.6 sr podejdzie bez problemów?
Elektrykę pod silnik też trzeba swapować.
-
- Nowicjusz
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Przecież te skrzynie przy 1,6SR rozlatują się,a dokładnie,to ścinają się nity w dyferencjale. To raz.golfiarzwzgw pisze:Myślisz ze te 70km to aż taka różnica ze nie ogarnie?
Dwa-sprzęgło nie przeniesie tej mocy i momentu,a innego sprzęgła (o innej konstrukcji) nie zamontujesz pod tą skrzynię.
Zamiast tracić czas na kombinowanie,szukaj sprzęgła,skrzyni i osprzętu.