Witam ! Mój problem jest następujący;
-Podczas ruszania wszystko jest okej , dopiero gdy wrzucę dwójkę to czuć jakby takie szarpnięcie , wyczuwalne jest tez stuknięcie jakby skrzynia/silnik się przemieszczały.. Dziwne też jest to , ze gdy np na zakręcie zredukuję bieg , to wtedy czuć jakby silnik/skrzynia przemieszczała się na boki ...
-Podczas szybszej jazdy 80/90km ze stałą prędkością , przy trzymaniu nogi na pedale gazu , czuć takie jakby drgania , szczególnie nasila się to kiedy dodaje gazu , jakby gdzieś był luz (zawieszenie sprawne,sprzęgło nowe)
Wiem , że pod dźwignia biegów od strony podwozia mam luz na takim mechanizmie ( nie wiem jak się nazywa ) Wystaje tam kulka od drążka biegów ..
Mechanik sprawdzał poduszki pod silnikiem i łączącą skrzynie z silnikiem metodą (ręczny,puszczaj sprzęgło) .. Czy można wykluczyć poduszki ?? Mechanik stwierdział , że wibracje szczególne odczuwalne są z prawej strony samochodu.
A co do tematu szarpania przy zmianie biegów , nie jest to typowe szarpnięcie przy np źle wypuszczonym sprzęgle , ale takie jakby luzy na silniku/skrzyni .. Czuć jak się przemieszcza
Proszę o mądre podpowiedzi , nie mogłem znaleźć tematu z podobnymi objawami co u mnie także .. Z góry dzięki
Samochód to Golf IV 1.6 101km Benzynka ..
Ostatnia sprawa to taka, że pedał gazu dziwnie reaguje momentami, tzn. zdarza się tak że wcisnę go, puszczę i on tak jakby dopiero po chwili schodzi z obrotów. Co to może być?
Szarpnięcie przy wrzuceniu 2/3 biegu , drgania podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprawdź poduszki silnika i skrzyni.buen1337 pisze:wyczuwalne jest tez stuknięcie jakby skrzynia/silnik się przemieszczały.. Dziwne też jest to , ze gdy np na zakręcie zredukuję bieg , to wtedy czuć jakby silnik/skrzynia przemieszczała się na boki
Może masz zasyfioną przepustnicę.buen1337 pisze:pedał gazu dziwnie reaguje momentami, tzn. zdarza się tak że wcisnę go, puszczę i on tak jakby dopiero po chwili schodzi z obrotów. Co to może być?
specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych
Re: Szarpnięcie przy wrzuceniu 2/3 biegu , drgania podczas j
hak64 pisze:Sprawdź poduszki silnika i skrzyni.buen1337 pisze:wyczuwalne jest tez stuknięcie jakby skrzynia/silnik się przemieszczały.. Dziwne też jest to , ze gdy np na zakręcie zredukuję bieg , to wtedy czuć jakby silnik/skrzynia przemieszczała się na bokiMoże masz zasyfioną przepustnicę.buen1337 pisze:pedał gazu dziwnie reaguje momentami, tzn. zdarza się tak że wcisnę go, puszczę i on tak jakby dopiero po chwili schodzi z obrotów. Co to może być?
Przepustnica jest założona nowa więc to raczej bym odrzucił ..
Mechanik oglądał te poduszki i stwierdził , że powinny być okej. Czy da rade to jakos inaczej sprawdzic oprócz tej metody co opisałem powyżej ??
Dodam , że drgania pod pedałem są odczuwalne przy predkosci około 100km/h
Wygląda na zużytą poduszkę skrzyni biegów.