Witam.
Jestem posiadaczem Golfa III 1.9 TDI 96 r.
Niedawno wymieniałem pasek wspomagania. Wszystko chodziło git. Ale po wymianie termostatu zaczął się problem. Wspomaganie działa na wyższych obrotach a nie działa na wolnych obrotach. Wymiana pompy na używaną (powinna być sprawna) nic nie dała. Maglownica jest sucha. Płyn nowy (czerwony), między min i max, jego ilość się nie zmienia, czyli pompa jest szczelna. Jakie mogą być tego przyczyny?
Problem ze wspomaganiem kierownicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Re: Problem ze wspomaganiem kierownicy
Może ta używana pompa nie jest wcale ok termostat nic do tego nie ma ja sprobowalbym zalać jakiś bardziej gęsty płyn i zobaczył czy coś się zmieni
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka
-
- Nowicjusz
Miałeś rację. Kupiłem ją od samochodziarza co ją bardzo zachwalał. Wymieniłem na jeszcze inną i teraz chodzi marzenie. Dzięki za pomocmmareckimm pisze:Może ta używana pompa nie jest wcale ok
Doczepie się do tematu. Mam objawy takie jak kolega,z tym że jak autem przejadę kilka km to jest już tak prawie ok. W prawo skręca normalnie a w lewo już jest bardzo duży opór. Co mnie jeszcze dziwi przy maksymalnym skręceniu kierownicą w prawo słychać jęczenie pompy ( to chyba normalne że na krańcówce ją słychać) jednak gdy maksymalnie skręcę w lewo jest cicho. I tu następny myk. Przy kręceniu w lewo jest wyraźny opór po czym następuje takie jakby zluzowanie i kręci się w miarę normalnie a no i wtedy też słychać pompę na krańcowym skręcie. Podmieniałem już chyba 3 pompy i na każdej jest to samo. Maglownica sucha płynu nie ubywa. Tak sobie myślę czy może mają do tego coś łożyska amortyzatora na górnym mocowaniu? Bo po takim "rozruszaniu" w prawo i w lewo do końca wspomaganie działa.