Sterownik skrzyni biegów TipTronic
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
A masz jakis nr telefonu do gościa z Bytomia? Przedzwoniłbym, wyjaśnił sprawe i może oni by mi podpieli też auto pod kompa, a nóz mają vaga bądź vcds'a...szczyku pisze:Gdybym był na miejscu to bym mu ogarnął, vcds-a mam.
mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
mkIV: viewtopic.php?f=89&t=563488" onclick="window.open(this.href);return false;
Właśnie wróciłem od mechanika. Auto było podłaczone, jeździło i sprawdzało się. Olej rozgrzany był do 60*C i dalej zmieniac biegu nie chciał. Mechanik stwierdził padnięty elektrozawór.
Ktoś to robił samemu? Ciężka robota czy lepiej oddać do fachowca?
Ktoś to robił samemu? Ciężka robota czy lepiej oddać do fachowca?

mkIII: viewtopic.php?f=88&t=460254&p=5542641#p5542641" onclick="window.open(this.href);return false;
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Szczyku sam wymieniał , strasznej filozofii nie ma powinieneś ogarnąć jak masz zdolności mechaniczne.
Podał ci który elektrozawór padł?
Podał ci który elektrozawór padł?
No własnie nie podał. Mówił, że ten, który jest odpowiedzialny za zmiane 1biegu na 2.
Dodam jeszcze, że po podłaczeniu kompa dalej wyskoczył nr tego błedu co u poprzedniego mechanika czyli 00652.
Są zamienniki tych elektrozaworów czy tylko serwis?
Dodam jeszcze, że po podłaczeniu kompa dalej wyskoczył nr tego błedu co u poprzedniego mechanika czyli 00652.
Są zamienniki tych elektrozaworów czy tylko serwis?
Re: Sterownik skrzyni biegów TipTronic
Zawory kupisz tylko ori, mogę ci podać namiary gdzie, będę w domu to tu napiszę, żadna to tajemnica. A sprawa prosta jak trzepanie gruchy 

To czekam na info oraz instrukcje

tu kupiłem: http://www.midparts.com.pl/pl/c/JF506EJATCO/47, mam niedaleko więc podjechałem, mają wszystko na miejscu, wysyłkowo także ogarniają 
weź od razu uszczelkę pokrywy
a jak będziesz miał jakieś pytania co do wymiany, pisz, pomogę ile mogę 
kilka fot z przeprowadzonego zabiegu:

weź od razu uszczelkę pokrywy

kilka fot z przeprowadzonego zabiegu:

A wiece może dokładną nazwe tego elektrozawóru co musze wymienić?
szczyku, dobrze rozumiem, że muszę spuścić olej-> zdjać osłone po czym ukaże mi się taki widok co dałeś zdjęcia-> odnajduje padniety zawór-> wypinam wtyczke-> wyciągam zawór(czy muszę odkręcić jakoś?)->wkładam nowy->wpinam wtyczke->nowa uszczelka->zakręcam osłone->leje świeży olej-> i dalej smigam xxxtyś km?
szczyku, dobrze rozumiem, że muszę spuścić olej-> zdjać osłone po czym ukaże mi się taki widok co dałeś zdjęcia-> odnajduje padniety zawór-> wypinam wtyczke-> wyciągam zawór(czy muszę odkręcić jakoś?)->wkładam nowy->wpinam wtyczke->nowa uszczelka->zakręcam osłone->leje świeży olej-> i dalej smigam xxxtyś km?

Tak jak piszesz
, z tym że po błędzie z komputera musisz zlokalizować konkretny zawór. Jest ich 9 (na moim foto chyba widać wszystkie). Przed tym wszystkim musisz zdemontować akumulator, jego podstawę, poodczepiac wtyczki od kabli (od skrzyni, tą grubą się przekręca i schodzi), odkręcić wąż wspomagania, ale nie cały (w sensie nie od pompy i tam gdzie wchodzi), tylko na długości z uchwytów, zdementować stelaż który jest przykręcony do pokrywy zaworów. Olej zlej do banki z miarką, tyle ile wyleci, tyle wlewasz nowego. Musisz odkręcić cięgno od lewarka skrzyni i resztę co przeszkodzi ci w ściągnięciu pokrywy. Problem będziesz miał z wężem wspomagania, musisz go całkowicie odchylić aby ściągnąć pokrywę. Na całej jego długości odkręć uchwyty, nawet jedna śrubę za kołem. On jest z dwóch stron zakończony elastycznym wężem, więc się podda. Lewa osłona silnika także do wyciągnięcia. Pokrywa ma wystająca rurkę w środek zaworów, bądź ostrożny. Jeśli nie zrobisz miejsca do odchylenia pokrywy, to ta rurka będzie blokować wyciągnięcie jej. 

Ostatnio zmieniony czw gru 18, 2014 05:55 przez szczyku, łącznie zmieniany 1 raz.
szczyku, no to spróbuję podziałać z ojcem 
Rozumiem też, że praca musi odbywać się w sterylnych warunkach?

Rozumiem też, że praca musi odbywać się w sterylnych warunkach?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
No raczej.Kondzio pisze:Rozumiem też, że praca musi odbywać się w sterylnych warunkach?
nie wiem co masz na myśli, bo dla mnie sterylne warunki to szpitalne warunki, ale u mnie wyglądało to tak:Kondzio pisze:Rozumiem też, że praca musi odbywać się w sterylnych warunkach?

No o to mi chodziło