Czy to wina rozrusznika, czy inny problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam was Mam problem jakiś nie typowy :/ przy odpalaniu zimnego samochodu jest wszystko oki.... jednak po ujechaniu kilku kilometrów i nagrzaniu się silnika (temperatura wody 90 stopni) zapala mi się kontrolka od oleju i brzęczy ... postanowiłem wymienić filtr i olej.... niestety nic to nie dało. Dodam że musze wymienić tuleje rozrusznika( skrzynia ) czy to przez rozrusznik może mi się coś takiego robić ??? Dodam że gdy silnik jest ciepły rozrusznik bardzo ciężko kręci w sumie to prawie wcale. Prosze o pomoc
rozrusznik masz do regeneracji
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
-
- Użytkownik
ja nie widzę związku rozrusznika z niskim ciśnieniem oleju bo to Ci sygnalizuje lampka i brzęczyk. To znaczy nie mniej nie więcej jak konieczność sprawdzenia pompy oleju która pewnie wyzionęła ducha. Zimny olej = gęsty olej, ciepły olej = rzadki olej. A rozrusznik swoją drogą do regeneracji.
Było MK3 AAZ jest Accord 6 F18b2 i Leon ASV.
to dzięki ide szukać nr. pompy i zaraz zamówię ciężko będzie ją wymienić ???
-
- Użytkownik
nim zaczniesz kupować jedź to jeszcze potwierdź gdzieś. Może jeszcze ktoś się wypowie. Ja się moge mylić. Z tego co wiem trzeba będzie ściągnąć miskę. A może smok jest tylko zapchany... Nie rób nic pochopnie chyba że masz nieograniczony budżet
jeśli ciśnienie oleju będziesz miał słabe po sprawdzeniu manometrem to silnik do remontu,żadna wymiana pompy tu nie pomoże
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
-
- Użytkownik
Re: Czy to wina rozrusznika, czy inny problem
a co odpowiada za ciśnienie oleju poza pompą oleju ? Nie mówimy o ciśnieniu sprężania ...norek111 pisze:jeśli ciśnienie oleju będziesz miał słabe po sprawdzeniu manometrem to silnik do remontu,żadna wymiana pompy tu nie pomoże
no to jeśli okarze się że to pompa to co silnik będzie i tak do remontu ??? wymiana pompy nic nie da ???
-
- Użytkownik
jeśli już zdążył się zatrzeć to tak. Wnioskuje że problem się zaczął nie dawno i auto nie jeździ. nie skumałem. przepraszam.
no niedawno... i stoi... nie jeżdzę nim nigdzie.... dziś zabieram się do wymontowania pompy... zobaczymy czy to coś da
- Paweł Marek
- V.I.P.
Możesz ale logiczniej było najpierw zmierzyc ciśnienie oleju, jeśli jest niskie to szansa ze pompa jest winna sa nikłe, ale próbuj. A jak nie pomoże rozglądaj się za lepszym silnikiem bo pełny remont się nie opłaca
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
A więc wymontowałem pompe oleju i jest wszystko oki... tak samo jak i ze smokiem... Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale gdy mi zaczeła świecić i brzęczeć kontrolka specjalnie odłączyłem czujnik od oleju i kontrolka nadal świeciła i brzęczała... czy to jakaś podpowiedz ???
Ciśnienie jutro będe sprawdzał...
Ciśnienie jutro będe sprawdzał...
sawi1181, nie pisz postu pod postem, używaj funkcji "Edytuj".
Podstawa to sprawdzenie ciśnienia oleju.
Który czujnik odłączyłeś?
Podstawa to sprawdzenie ciśnienia oleju.
Który czujnik odłączyłeś?