1.9 TDI AXR szarpie przy 1800-2200obr na 3 4 5 biegu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam VW Golf IV 1.9 TDI 101KM, wymieniłem ostatnio kompletne sprzęgło z dwumasą firmy LUK oraz wcześniej skrzynie biegów( w starej oberwała się piątka). Wszystkie podzespoły zawieszenia sprawdzone nie ma nigdzie luzów, a ponadto na 3 4 i 5 biego auto od 1800 obrotów po gwałtownym dodaniu gazu mam wrażenie jak by przepuszczało sprzęgło (ślizgało) czuć tak jak by zrywał przyczepność i ma lepsze odejście od 130km.
Auto było sprowadzone z niemiec (Kombi), czy na takie zachowanie auta może mieć np wpływ ChipThuning o którym nic mi nie wiadomo, ponieważ nie sprawdzałem auta na hamowni?
Kilku mechaników przejeżdżało się autem i byli zaskoczeni odejściem auta i żaden nie potrafił wytłumaczyć czemu tak jest.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Auto było sprowadzone z niemiec (Kombi), czy na takie zachowanie auta może mieć np wpływ ChipThuning o którym nic mi nie wiadomo, ponieważ nie sprawdzałem auta na hamowni?
Kilku mechaników przejeżdżało się autem i byli zaskoczeni odejściem auta i żaden nie potrafił wytłumaczyć czemu tak jest.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Ostatnio zmieniony czw maja 23, 2013 21:34 przez fokanur68, łącznie zmieniany 1 raz.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
1.9 TDI AXR Mocno rwie do przodu na 3 4 5 biegu
Kolego, to auto dostaje mocy powyżej 1800 obr, czy wchodzi silnik na obroty ale nie ciągnie. Nie bardzo ogarniam co chcesz powiedzieć.
Powyżej 1800 obr dostaje porządnego kopa i mocno rwie do przodu. Jechałem też Passatem B5FL 2002r i Ibiza III 2005r z silnikami 1.9 TDI 101km AXR i w nich nie ma takiego wyrywania do przodu.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Poszukaj w takim razie w dziale diagnostyka o "logowaniu", co prawda turbo "wstaje" przy określonej prędkości obrotowej, ale być może któryś z elementów sterujących działa nieprawidłowo i zrobienie i interpretacja logów wyjaśni, czy jest dobrze, czy źle. Pytaj w dziale Diesel i w dziale Diagnostyka.
Nie mam kabla VAG więc na razie Logów nie zrobię.
Napiszę jeszcze raz bardziej szczegółowo, auto w przedziale 1800-2200 obrotów na 3 4 i na 5 też (na 2 rwie przyczepność na asfalcie), dostaje bardzo dużą moc (wiem, że w tym przedziale ma max moment obrotowy) ale nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że przy gwałtownym dodaniu gazu w tym przedziale obrotów auto gwałtownie przyspiesza szarpiąc autem.
Czy na takie szarpanie autem podczas gwałtownego przyspieszanie może mieć wpływ np wadliwe fabrycznie kompletne sprzęgło firmy LUK ?
Spotkał się może ktoś z takimi objawami?
Pzdr
Napiszę jeszcze raz bardziej szczegółowo, auto w przedziale 1800-2200 obrotów na 3 4 i na 5 też (na 2 rwie przyczepność na asfalcie), dostaje bardzo dużą moc (wiem, że w tym przedziale ma max moment obrotowy) ale nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie to że przy gwałtownym dodaniu gazu w tym przedziale obrotów auto gwałtownie przyspiesza szarpiąc autem.
Czy na takie szarpanie autem podczas gwałtownego przyspieszanie może mieć wpływ np wadliwe fabrycznie kompletne sprzęgło firmy LUK ?
Spotkał się może ktoś z takimi objawami?
Pzdr
Jak najbardziej moze byc to dwumasa. Poczytaj na forum jak sprawdza sie sprzeglo czy jest padniete. Kazdy dobry warsztat dysponuje takimi kablami i sprawdza Ci co i jak
Moje mkII viewtopic.php?f=87&t=409643" onclick="window.open(this.href);return false;
fokanur68, gdyby Ci sprzeglo slizgalo to bys tego pałera nie czul, nie mial - wraz z dodawaniem gazu rosly by obroty, a predkosc by sie nie zmieniala. Byc moze jest tak jak napisales, ze auto ma zrobiony program i za grubo przywalone momentem z dolu - co nie bedzie zdrowe dla sprzegla, stad tez moze drgania. I tak na marginesie to te 1800obr to troche za malo na pelne butowanie auta.