Dziwne zachowanie obrotów- Przepustnica?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy aby naprawić przepustnice można przeczyścić bądź naprawić potencjometr przepustnicy ?
Re: Dziwne zachowanie obrotów- Przepustnica?
Przeczyścic to możesz jedynie ten cały mechanizm pod tym dekielkiem na obudowie przepustnicy. Jednak problemem jest raczej płytka elektroniczna która tym zarządza.
Po rozebraniu przepustnicy, wyczyszczeniu jej, a także wyczyszczeniu tego całego mechanizmu pod czarnym deklem problem pozostaje ten sam. Reasumując:
-po odpaleniu na zimnym silniku obroty to ok. 600 zamiast 1100
-na zimnym silniku obroty skaczą i silnik po przegazowaniu gaśnie
-na rozgrzanym silniku obroty są prawidłowe ok. 750
Czujnik temperatury chłodziwa odpinałem i sprawdzałem- działa poprawnie.
Czyli przepustnica do wymiany ? Nowa kosztuje 2x tyle co używka, zatem opłacalne jest kupienie używanej z allegro ?
-po odpaleniu na zimnym silniku obroty to ok. 600 zamiast 1100
-na zimnym silniku obroty skaczą i silnik po przegazowaniu gaśnie
-na rozgrzanym silniku obroty są prawidłowe ok. 750
Czujnik temperatury chłodziwa odpinałem i sprawdzałem- działa poprawnie.
Czyli przepustnica do wymiany ? Nowa kosztuje 2x tyle co używka, zatem opłacalne jest kupienie używanej z allegro ?
Zakupiłem ori używkę sprawdziłem i po podłączeniu nie wyskakuje żaden błąd Jednak jest do czyszczenia i tutaj moje pytanie: W jaki sposób czyścić przepustnicę, aby nie uszkodzić potencjometru ? Czytałem trochę o tym i wiem, że nie można ją otwierać do maksimum. Jakieś inne porady ?
Ja zawsze otwieram do maksimum - tzn do pełnego otwarcia. Nawet tak zalecają serwisówki. Potem dokladnie myjesz całośc beznynką ekstrakcyjną a w szczególności tą mała krawędź od klapki (jej grubość) i miejsca gdzie oś przepustnicy wchodzi w korpus. Ogólnie wszystko ma byc czyściutkie.Fastener pisze:Czytałem trochę o tym i wiem, że nie można ją otwierać do maksimum. Jakieś inne porady ?
I po zabiegu - całość wyczyszczona razem z pudłem od filtra. Przepustnica nareszcie dała się zaadaptować i obroty nie skaczą. Temat do zamknięcia.