Wyciek płynu chłodniczego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
no dzis zrobilem 60 km - temp caly czas 90 stopni...dojechalem, zgasilem odkrecam korek a tu cisnienie wywala mi go razem z gotujacym sie plynem...to chyba nie normalne co?
Nie odkręca się układu rozgrzanego pod ciśnieniem.
Układ chłodzenia jest ciśnieniowy. W takim układzie ciecz może nie wrzeć po przekroczeniu temperatury wrzenia. Odkręcając wyrównujesz ciśnienie w układzie. Tym samym doprowadzasz przegrzaną ciecz do wrzenia.
Czy bez odkręcania się gotuje?
Układ chłodzenia jest ciśnieniowy. W takim układzie ciecz może nie wrzeć po przekroczeniu temperatury wrzenia. Odkręcając wyrównujesz ciśnienie w układzie. Tym samym doprowadzasz przegrzaną ciecz do wrzenia.
Czy bez odkręcania się gotuje?
-
- Ma gadane
Zapchany wężyk/króciec odpowietrzający chłodnice w 90 %. Miałem niemalże identyczne objawy.
-
- Ma gadane
Re: Wyciek płynu chłodniczego.
Tak może być przyczyną.lukasz2017 pisze:A Czy ten wezyk to moze byc przyczyna wycieku plynu chlodniczego?
U mnie było to tak że płyn chłodniczy dosłownie gotował się w zbiorniczku, robiła się aż fontanna, podejrzewałem uszczelkę pod głowicą, i wszyscy moi znajomi którzy siedzą w motoryzacji od kilkunastu lat też tak twierdzili, jednak ani płynu nie było w oleju ani odwrotnie, płyn nie śmierdział spalinami, więc zabrałem się za kompletne czyszczenie układu chłodzącego okazało się że króciec był zapchany i nie było obiegu płynu chłodzącego w efekcie czego wywalało go zbiorniczkiem wyrównawczym.
-
- Ma gadane
-
- Ma gadane
-
- Ma gadane
-
- Ma gadane
witam...panowie na postoju zimny silnik - plynu nawet nie widac w zbioriku a jak rozgrzany plyn idzie do gory i jest stan? to normalne??? prosze o pomoc...wycieku nie widac a plyn ciagle bierze...
-
- Ma gadane