Golf mocno się przegrzewa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam. Kilka dni temu w trasie mój golf (III, 1.8 ) zaczął łapać wysoką temperaturę. Zaczynało się stopniowo od 90' aż doszło pod 120' i musiałem stanąć. Po otwarciu maski zobaczyłem zalaną komorę (pod zbiorniczkiem wyrównawczym płynu do chłodnicy) i brak wody. Dolałem płynu, wsiadłem, przejechałem kawałek i znowu to samo. Po kilkunastu pitstopach dotaszczyłem się do domu i na następny dzień wziąłem się za wymianę termostatu. Termostat wymieniony na nowy, przy okazji sprawdziłem pompę i wyglądała na sprawną (przekręciłem kołem, wiatrak się ruszał). Złożyłem wszystko do kupy, zalałem układ wodą i zostawiłem korek otwarty. Odpaliłem silnik i przy ok. 80' stan w zbiorniczku wyrównawczym zaczął się podnosić i woda bulgotała sobie po aucie. Nie doczekałem momentu aż wiatrak się włączy bo temperatura stanęła w okolicach 85-90', wiatrak się nie poruszył a woda się gotowała ale po chwili wsiadłem w auto, przejechałem kilka km i temperatura znowu zaczęła wędrować w okolice 90-100'.
Co może być przyczyną tego? Czyżby uszczelka pod głowicą poszła?
Dodam, że wiatrak w aucie chodzi bo jak zgasiłem auto po zaparkowaniu to było go wyraźnie słychać.
Również później zauważyłem dziwne dźwięki (jakieś stukanie jakby plastiku) wydobywające się z komory silnika po lekkim wciśnięciu gazu z okolic alternatora/pompy. Czyżby owa pompa dokonała żywotu?
Proszę o pomoc/rady i z góry dziękuję
Co może być przyczyną tego? Czyżby uszczelka pod głowicą poszła?
Dodam, że wiatrak w aucie chodzi bo jak zgasiłem auto po zaparkowaniu to było go wyraźnie słychać.
Również później zauważyłem dziwne dźwięki (jakieś stukanie jakby plastiku) wydobywające się z komory silnika po lekkim wciśnięciu gazu z okolic alternatora/pompy. Czyżby owa pompa dokonała żywotu?
Proszę o pomoc/rady i z góry dziękuję
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
rozumiem ze pompa byla wyciagana i wirnik sie nie ukrecil czy kopci na siwo po odpaleniu
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
Tak, pompa była wyciągnięta. Wirnik kręcił się razem z kołem.
Zapomniałem dodać, że jak przekręcałem koło od pompy to tak jakby wiatrak dziwnie strzelał, ocierał się czy coś w tym stylu. W każdym bądź razie nie było to bezgłośne przekręcenie
Pompa nie była tam długo wymieniana (została pominięta przy zmianie rozrządu), po silikonie widać, że nie była pierwszy raz wyjmowana.
Zapomniałem dodać, że jak przekręcałem koło od pompy to tak jakby wiatrak dziwnie strzelał, ocierał się czy coś w tym stylu. W każdym bądź razie nie było to bezgłośne przekręcenie
Pompa nie była tam długo wymieniana (została pominięta przy zmianie rozrządu), po silikonie widać, że nie była pierwszy raz wyjmowana.
Re: Golf mocno się przegrzewa
To pompę wody uszczelnia się silikonem ?
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]
-
- Mały gagatek
Jak widać ktoś przede mną stwierdził, że należymssg1 pisze:To pompę wody uszczelnia się silikonem ?
Ma ktoś jakiś sposób co sprawdzić/wymienić? Może ktoś miał podobny przypadek? Bo średnio uśmiecha mi się wymienianie całego układu po kolei...
Wymienianie całego układu zostaw "fachofffcom"
A co pokazuje komp ? Jaka temperatura po VAG-u ? Ja miałem w Audicy. Nie otwierał się duży obieg i się płyn gotował w układzie.
A co pokazuje komp ? Jaka temperatura po VAG-u ? Ja miałem w Audicy. Nie otwierał się duży obieg i się płyn gotował w układzie.
VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
-
- Mały gagatek
Komp nic nie pokazuje bo nie był podpinany Duży obieg raczej się otwiera bo chłodnica nagrzewa się, wiatrak się włącza no i przede wszystkim jest założony nowy termostat.
Ps. Ile powinno wejść płynu do całego układu? Bo u mnie weszło niecałe 5l wody z czego po zagotowaniu auta wylało się trochę.
Ps. Ile powinno wejść płynu do całego układu? Bo u mnie weszło niecałe 5l wody z czego po zagotowaniu auta wylało się trochę.
O ile nie uciekł innym miejscem to dobrze jak przy zagotowaniu ubywa go mało a nie fruwa po okolicy :]
-
- Mały gagatek
Ubyło go bo zostawiłem otwarty korek od wlewu (żeby w razie potrzeby "odpowietrzył" się) i jak zaczął bulgotać to chlapał po całym aucie.
My tu pitu pitu a rozwiązanie nie padło, albo jakieś kilka słów które mogłyby mi pomóc.
My tu pitu pitu a rozwiązanie nie padło, albo jakieś kilka słów które mogłyby mi pomóc.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Resterwers, po pierwsze jesli grzejesz silnik w fazie odpowietrzania na odkręconym korku to musi płyn wywalić - to jest błąd z jakiejś serwisówki wyczytany i powtarzany nieraz na forum. odpowietrzasz wyłącznie na zakręconym korku. Zanim to zrobisz sprawdź drożność węzyka cienkiego odpowietrzajacego idącego do zbiorniczka - łacznie z jego króćcami - przetkaj drutem dla pewności. Korek najlepiej wymień zatkane zaworki w nim moga być przyczyną. Pompa jeśli się kręci i sprawdziłeś wirnik to działa, upewnij sie tylko czy paska nie założyłeś odwrotnie - ma iść pod jej kołem pasowym czyli na około a nie nad - częsta pomyłka. Jesli to wszystko bedzie ok to pomartwisz się o uszczelkę pod głowicą
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
Więc tak, wszystko przy zbiorniczku jest drożne bo jeżeli auto się gotuje to właśnie tam wycieka płyn przy zagrzaniu. Nie wiem czy tak powinno być ale tak jest Pompa tak jak napisałem, wirnik kręci się razem z kołem. Co do paska to jest założony tak jak był czyli dołem. Niestety coraz bardziej wydaje mi się, że to wina uszczelki
Ps. Ile zdzierają za wymianę uszczelki w warsztatach? Bo jeżeli pogoda będzie już taka jak dzisiaj to nie mam co myśleć o samodzielnej wymianie.
Ps. Ile zdzierają za wymianę uszczelki w warsztatach? Bo jeżeli pogoda będzie już taka jak dzisiaj to nie mam co myśleć o samodzielnej wymianie.