Sprzęgło hałasuje po wciśnięciu pedału
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich.
Szukam już opisu mojego problemu już od 1,5 godziny i nikt nie miał podobnego problemu do mojego, więc założyłem nowy wątek.
Otóż ponad rok temu wymieniałem sprzęgło w swoim golfie i wszystko było zajefajnie, lecz po tej zimie w nieznanym mi momencie coś się stało i po wciśnięciu sprzęgła coś mi strasznie hałasuje (dziwny metaliczny odgłos, jakby coś telepało się w sprzęgle), a w momencie puszczenia sprzęgła hałas ustaje.
Nie zawracałbym gdybym miał sprzęgło z dociskiem tarczą i łożyskiem oporowym i hałas dochodziłby z silnika przed wciśnięciem sprzęgła, ale ja mam sprzęgło bez łożyska i z tarczką- odpychane bolcem wychodzącym ze skrzyni - model silnika AAZ 1,9TD Golf III 1992r.
Zastanawiam się co mogło strzelić, i ile jest rodzajów takiego sprzęgła i docisków.
Proszę pomocy
Szukam już opisu mojego problemu już od 1,5 godziny i nikt nie miał podobnego problemu do mojego, więc założyłem nowy wątek.
Otóż ponad rok temu wymieniałem sprzęgło w swoim golfie i wszystko było zajefajnie, lecz po tej zimie w nieznanym mi momencie coś się stało i po wciśnięciu sprzęgła coś mi strasznie hałasuje (dziwny metaliczny odgłos, jakby coś telepało się w sprzęgle), a w momencie puszczenia sprzęgła hałas ustaje.
Nie zawracałbym gdybym miał sprzęgło z dociskiem tarczą i łożyskiem oporowym i hałas dochodziłby z silnika przed wciśnięciem sprzęgła, ale ja mam sprzęgło bez łożyska i z tarczką- odpychane bolcem wychodzącym ze skrzyni - model silnika AAZ 1,9TD Golf III 1992r.
Zastanawiam się co mogło strzelić, i ile jest rodzajów takiego sprzęgła i docisków.
Proszę pomocy
Łożysko oporowe do wymiany najprawdopodobniej. Jest po drugiej stronie tego bolca
To brzmi raczej jakby ktoś wrzucił wiadro gwoździ do koła zamachowego w sprzęgle i nim potrząsał.
Metaliczny stukot
Metaliczny stukot
Poza tym to jest sprzęgło bez łożyska oporowego, a bolec wychodzi ze skrzyni biegów ze środka wałka atakującego.
I dlatego zadaję to pytanie tutaj, bo 3 mechaników nie jest mi w stanie powiedzieć co tak rzęzi.
Zdaję sobie sprawę że nie ominie mnie wymiana sprzęgła, ale chciałbym wiedzieć dlaczego to muszę zrobić.
I dlatego zadaję to pytanie tutaj, bo 3 mechaników nie jest mi w stanie powiedzieć co tak rzęzi.
Zdaję sobie sprawę że nie ominie mnie wymiana sprzęgła, ale chciałbym wiedzieć dlaczego to muszę zrobić.
Jak już pisałem sprzęgło to MA ŁOŻYSKO OPOROWE.jatr pisze:Poza tym to jest sprzęgło bez łożyska oporowego, a bolec wychodzi ze skrzyni biegów ze środka wałka atakującego.
Jest za to montowane zupełnie inaczej niż w większości skrzyń. Jest z tyłu skrzyni.
Witam.
Autko wróciło od mechanika.
Przyczyną tego hałasu był rozwalony docisk.
Tak wychodzą bokiem oszczędne wymiany sprzęgła.
1,5 roku i nowe potrzebne.
Pozdrawiam wszystkich
Autko wróciło od mechanika.
Przyczyną tego hałasu był rozwalony docisk.
Tak wychodzą bokiem oszczędne wymiany sprzęgła.
1,5 roku i nowe potrzebne.
Pozdrawiam wszystkich