wartość stopnia sprężania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Już zgłupiałem, zrobiłem pomiar sprężania w moim golfie II 1.6 benzyna.
1 pomiar normalny 1. 10 BAR 2. 11 BAR 3. 10 BAR 4. 10 BAR
2 pomiar olejowy 1. 16 BAR 2. 14 BAR 3. 14 BAR 4 14 BAR
i teraz nie wiem jaka w końcu powinna być wartość, szukałem w necie piszą że 9 BAR, ale po próbie olejowej wyszło więcej.
Dodam że silnik bierze olej, jest słaby, po odpaleniu cyka w głowicy, myślę że uszczelniacze zaworowe, moze przez nie brał olej, lub pierścienie albo się mylę
Jeśli ktoś coś wie niech pisze, ręce opadają.
1 pomiar normalny 1. 10 BAR 2. 11 BAR 3. 10 BAR 4. 10 BAR
2 pomiar olejowy 1. 16 BAR 2. 14 BAR 3. 14 BAR 4 14 BAR
i teraz nie wiem jaka w końcu powinna być wartość, szukałem w necie piszą że 9 BAR, ale po próbie olejowej wyszło więcej.
Dodam że silnik bierze olej, jest słaby, po odpaleniu cyka w głowicy, myślę że uszczelniacze zaworowe, moze przez nie brał olej, lub pierścienie albo się mylę
Jeśli ktoś coś wie niech pisze, ręce opadają.
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Pytanie w jaki sposób wykonywałeś pomiar? Przepustnica otwarta na max i odłączone zasilanie pompy paliwowej? Pomiar wykonuje się na letnim silniku. Opisz co robiłeś.
...
wykręciłem wszystkie świece, manometr przytkałem do 1 cylindra, ojciec kręcił silnikiem i tak po kolei, nie odłączałem zasilania paliwowego, bez gazu, na zimnym silniku, to był pierwszy pomiar.
drugi pomiar wlałem na tłok nakrętkę od bańki litrowej oleju, i taka duża wartość wyszła, czemu?.
drugi pomiar wlałem na tłok nakrętkę od bańki litrowej oleju, i taka duża wartość wyszła, czemu?.
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Oleju dolewa się parę setek i jeśli tak było to ok. Zasilanie paliwa się odłącza - to jest warunek konieczny. Pomiar powinno się robić na letnim silniku. No i przepustnica otwarta na max i dopiero można kręcić.
...
tak parę setek oleju wlałem i ciśnienie sprężania się podniosło więc chyba wymiana pierścienie co myślicie.
Wiecie jaka wartość sprężania powinna być ile BAR.
Wiecie jaka wartość sprężania powinna być ile BAR.
Nominalnie powinno być 12-14 bar, jak mniej niz 7-8 bar to silnik złom.kali1209 pisze:Wiecie jaka wartość sprężania powinna być ile BAR.
napewno cos ci poprawi i bedzie jakis czas mocniejszy ....ale wtedy pasuje tez panewki zrobic bo napewno bede ześlizgane
pierścienie kupiłem dziś ale po wyjęciu tłoków okazało się że panewki korbowodowe są też do wymiany po prostu są już wyślizgane, kolor miedziany.