Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Tutaj piszemy o problemach związanych z mechaniką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, Haki, Qto, VIP

Awatar użytkownika
Ermac20
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 72
Rejestracja: pt paź 21, 2011 10:52
Lokalizacja: Lubin

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Ermac20 » czw lut 23, 2012 23:54

Witam, nie mam pewnosci czy dziala mi klimatyzacja. Dzisiaj, gdy na zewnatrz bylo 7 stopni, probowalem wyczuc czy leci z nawiewow zimne powietrze przy wlaczonej klimie i nie zauwazylem roznicy po wlaczeniu i wylaczeniu klimy przy temperaturze nawiewu nastawionej na 16 stopni. Szczerze powiem ze jak wlaczylem nawiew na 16 stopni i wlaczylem klime to powietrze wcale nie lecialo chlodne a takie letnie, zimne zaczelo leciec dopiero gdy nawiew z 16 stopni przelaczylem na LOW ale tez nie bylo roznicy miedzy wlaczona klima a gdy ja wylaczylem. Jak sprawdzi domowym sposobem czy klima dziala bo mozliwe ze moje odczucia sa bled z uwagi na temperatury jakie panuja na zewnatrz. dodam ze to climatronic.



Awatar użytkownika
Haki
_
_
Posty: 6290
Rejestracja: czw paź 16, 2008 18:10
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Haki » pt lut 24, 2012 00:04

Sprawdzałeś czy żadnych błędów nie ma układ ? (ECON + OBIEG ZAMKNIĘTY ) naciśnij jednocześnie


Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
Ermac20
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 72
Rejestracja: pt paź 21, 2011 10:52
Lokalizacja: Lubin

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Ermac20 » pt lut 24, 2012 00:08

nie tego jeszcze nie sprawdzalem ale zrobie jutro z rana i jak cos wyjdzie to napisze tutaj co i jak.



Awatar użytkownika
Ermac20
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 72
Rejestracja: pt paź 21, 2011 10:52
Lokalizacja: Lubin

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Ermac20 » pt lut 24, 2012 11:15

Nacisnalem te 2 przyciski i jedyne co sie pokazalo na wyswietlaczach od klimatronica to iO badz tez i0, nic poza tym. Pojechalem do kolegi ktory na serwisie ma automat do klimy i zaladowal mi do ukladu nowy czynnik, uklad jest szczelny a urzadzenie podlaczone do ukladu, podczas pracy silnika i wlaczonej klimie pokazywalo ze niskie cisnienie jest ok, a wysokie cisnienie wzrasta do tego zielonego pola, utrzymuje sie na nim poczym po chwili opada i znowu wraca do wymaganych pozycji. Wyglada to tak jakby sprezarka wlaczala sie na chwile i wylaczala po czym znowu wlaczala. Mowi ze tak byc powinno. Co wy na to? Przyznam sie tez ze nie slysze tego charaktewrystycznego CYK po wlaczeniu klimy. Kolega tluymaczyl mi to tym ze sa tu inne sprezarki niz w starszych autach.



Awatar użytkownika
LoLs
Forum Master
Forum Master
Posty: 1043
Rejestracja: czw maja 24, 2007 08:53
Lokalizacja: Lublin / Babin / Bełzyce / Matczyn / N Kościelna
Kontakt:

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: LoLs » pt lut 24, 2012 12:24

podepnij vag i zrób diagnozę i testy klimy



Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Posty: 9185
Rejestracja: czw lis 16, 2006 21:12
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: jhosef » pt lut 24, 2012 12:59

Jeśli na zewnątrz jest 7 stopni to przeciez nie schłodzi poniżej abyć poczuł różnicę. To nie lodówka a klimatyzacja :)
Jak włączyłeś klimę na 16 stopni to ona próbowała ustalić taką temperaturę więc dawała powietrze odpowiedniej temp - wyższej niż temp w środku.
Ja bym proponował poczekać jednak na cieplejsze temperatury i wówczas zacząć się martwić.
Jak na zewnątrz nie będzie dobrych kilkanaście stopni, a właściwie 20, to nic szczególnego nie poczujesz.



Awatar użytkownika
marcin7x5
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 5957
Rejestracja: śr lut 23, 2011 13:14

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: marcin7x5 » pt lut 24, 2012 13:32

Ja bym proponował poczekać jednak na cieplejsze temperatury i wówczas zacząć się martwić.
Albo wstawić do ogrzewanego garazu gdzie temp bedzie w okolicach 20st.



Awatar użytkownika
Ermac20
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 72
Rejestracja: pt paź 21, 2011 10:52
Lokalizacja: Lubin

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Ermac20 » pt lut 24, 2012 14:28

no a co oznacza to i0 na klimatronicu i ile czynnika chlodzacego powinno byc w ukladzie??



Awatar użytkownika
Haki
_
_
Posty: 6290
Rejestracja: czw paź 16, 2008 18:10
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Haki » pt lut 24, 2012 19:49

Że błędów nie ma ,,,, pozostaje czekać na cieplejsze dni kolego ....


Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
Johnatan
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2555
Rejestracja: sob sty 02, 2010 20:55
Lokalizacja: Wielkopolska, Gostyń PGS
Kontakt:

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Johnatan » ndz lut 26, 2012 23:33

wjedz do warsztatu gdzie jest ciepło, włącz klime i zobacz czy sprzeglo na kole pasowym klimy stoi czy się rusza wraz z kołem pasowym. Jak sie kreci tzn ze wszystko jest ok, łapiesz ręką rurę grubszą która przechodzi przez grodz i ma być ona zimna. rura idąca ze sprezarki do chłodnicy (skraplacza) ma byc gorąca. Jezeli bedzie słabo ciepla to malo gazu i jest mala nieszczelność. to taka mala diagnoza gdy klima sie kreci ale nie chlodzi.


http://adven-vksh.ru/14f20" onclick="window.open(this.href);return false;

bolo23517
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: czw sie 02, 2012 22:07

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: bolo23517 » pt sie 03, 2012 22:21

Moze ktos wie co ten blad znaczy 4FA 00



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Jak sprawdzic czy dziala klimatyzacja

Post autor: Paweł Marek » sob sie 04, 2012 00:07

Coś z silniczkami klapek sterujących, konkretniej nie wiem ale próbuj rozruszać poprzez zadanie im roboty z kilkakrotnymi zmianami temperatury od min do max.


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości