Witam
Poszukuje konkretnej informacji o tym czy te dwa silniki są do siebie porównywalne jeśli chodzi o osiągi.
Zastanawiam się który silnik wybrać. Dużo pozytywów słychać o ABF, bo jest wyjściowo mocniejszy 150km niż 9a 136km. ale czytając dalej, różnica mocy wynika głównie z zastosowania mechanicznego wtrysku, czy się myle ??
Dysponuje komputerem SA, więc przerobienie 9a na elektrykę to nie jest problem. I się zastanwiam czy opłaca się kupować droższy silnik ABF, czy 9a po przeróbce na elektryke będzie dawał takie same osiągi. Albo może 9a po lekkich modach [np wałki z abf], będzie dawał takie same osiągi.
z przyjemnoscia przeczytam wszystkie za i przeciw, jak i odwiedzę strony gdzie może juz takie rozważania były podejmowane.
ABF vs 9a na elektryce
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
ABF vs 9a na elektryce
http://forum.vwgolf.pl/viewforum.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
ABF vs 9a na elektryce
kolego cały dział speed 16V jest informacji. Troszkę poświeć czasu na czytanie i sam sobie odpowiesz na to pytanie
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Wrocław 793-195-950
ABF vs 9a na elektryce
No właśnie poświęciłem wieczór na przeglądnięcie działu speed 16v - wcześniej nie wiedziałem że taki jest
ale nadal nie do końca jestem pewien odpowiedzi na wyżej wymienione pytanie, gdyż są różne informacje i często sobie przeczące , plus jest taki że podczas czytania pojawiły mi się kolejne pytania na które potrzebuję odpowiedzi )
moze zeby nie zakładać kolejnego posta w tamtym temacie napisze tutaj..
wiem juz jakie są różnice miedzy blokami abf i 9a.. generalnie na tą chwile wybrał bym chyba silnik 9a ze względu na 40% niższą cene. Wiem też że zastosowanie wałków z ABF daje poprawę [ale nadal nie wiem jak wymierną] kolektor z KR też robi robote w górnej partii obrotow.
jednak nadal nie napotkałem na odpowiedź czy przerobienie oryginalnego silnika 9a na elektryke zbliży jego osiągi do ABF ? pytanie kieruje w sumie do ludzi co uruchamiali 9a na DIGI i wiedzą ile im pokazała hamownia.
kolejne pytanie narodziło się takie
1 czy po zamontowaniu wałków z ABF, możliwe jest przekroczenie 150km ??
2 przeczytałem coś o zakładaniu wałków wydechowych w miejsce ssącego - z jakiego silnika wydechowy ma być, i jaki gain z tego można szacować ??
3 czy można zamontować jakieś koło zamachowe by miało ząbki 60-2 ?? czytałem że pasują jakieś z 1.6 czy coś takeigo ale nie bylo informacji czy są to systemy 60-2
ale nadal nie do końca jestem pewien odpowiedzi na wyżej wymienione pytanie, gdyż są różne informacje i często sobie przeczące , plus jest taki że podczas czytania pojawiły mi się kolejne pytania na które potrzebuję odpowiedzi )
moze zeby nie zakładać kolejnego posta w tamtym temacie napisze tutaj..
wiem juz jakie są różnice miedzy blokami abf i 9a.. generalnie na tą chwile wybrał bym chyba silnik 9a ze względu na 40% niższą cene. Wiem też że zastosowanie wałków z ABF daje poprawę [ale nadal nie wiem jak wymierną] kolektor z KR też robi robote w górnej partii obrotow.
jednak nadal nie napotkałem na odpowiedź czy przerobienie oryginalnego silnika 9a na elektryke zbliży jego osiągi do ABF ? pytanie kieruje w sumie do ludzi co uruchamiali 9a na DIGI i wiedzą ile im pokazała hamownia.
kolejne pytanie narodziło się takie
1 czy po zamontowaniu wałków z ABF, możliwe jest przekroczenie 150km ??
2 przeczytałem coś o zakładaniu wałków wydechowych w miejsce ssącego - z jakiego silnika wydechowy ma być, i jaki gain z tego można szacować ??
3 czy można zamontować jakieś koło zamachowe by miało ząbki 60-2 ?? czytałem że pasują jakieś z 1.6 czy coś takeigo ale nie bylo informacji czy są to systemy 60-2
ABF vs 9a na elektryce
kolego u mnie baran na wydechu + wałki abf + gruby kolektor + digi1 i abf a w mk3 robilem o 2 dł auta. Koledze w mk3 na nysie pokazało 155km 188Nm
wałki wydechowe bierzesz sobie z obojętnie jakiej 16v ( najtańsze z 9a bo w sumie tego duzo jest )
wałki wydechowe bierzesz sobie z obojętnie jakiej 16v ( najtańsze z 9a bo w sumie tego duzo jest )
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Wrocław 793-195-950
Wrocław 793-195-950