najpierw piszczało, później chrobotało aż się wysypało'coś'
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
wracałem z pracy do domu i piszczało mi coś pod maską stawiam że to może jakaś rolka albo coś nie wiem podczas jazdy najpierw piszczało pozniej chrobotało dosyć głośno dojechałem do domu i zgasilem go po czym odpaliłem i nagle cos pyknęło i wypadło mi spodem to: po czym odpaliłem autko normalnie zapaliło i teraz nie wiem czy mogę podjechać do jakiegoś mechaniora czy nic się nie stanie z silnikiem czy nie ruszać auta? proszę o szybką odpowiedź
Wygląda na sprzęgiełko alternatora. Sam nie wymienisz bo potrzebny jest specjalny przyrząd. Koszt sprzęgiełka około 150 zl +- 30 zł. Wymiana różnie, ja płaciłem 50 zł.
Znam firmę, która założy sama jeśli kupisz u nich i przyjdziesz z altkiem w ręku.
Jechać w sumie mógłbyś ale nie masz ładowania (w sumie to już w mk4 nie było pompy wody na wielorowku - tak mi się zdaje) ale nie bedziesz miał ładowania więc nie za daleko.
Wspomagania też nie będzie.
Znam firmę, która założy sama jeśli kupisz u nich i przyjdziesz z altkiem w ręku.
Jechać w sumie mógłbyś ale nie masz ładowania (w sumie to już w mk4 nie było pompy wody na wielorowku - tak mi się zdaje) ale nie bedziesz miał ładowania więc nie za daleko.
Wspomagania też nie będzie.
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
słuchaj a mam pytanie to trzeba się udać do elektryka z tym czy do mechaniora jakiegoś raczej?
Najlepiej elektromechanika czy innej firmy zajmującej się alternatorami, rozrusznikami. Jak się pytałem zwykłego mechanika to mi rzucił mięsem w wysokości 300 zł za wymianę (ASO VW chce około 160 zł), zaśmiałem się i wyszedłem.
Tak jak mówię, potrzebny jest klucz do tego ustrojstwa, choć w tej postaci demontaż może być utrudniony.
Tak jak mówię, potrzebny jest klucz do tego ustrojstwa, choć w tej postaci demontaż może być utrudniony.
- szewczi90
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
właśnie rozmawiałem z jednym i mówił że on się tym nie zajmuje (wyjmowaniem) bo klucze się łamią i raczej woli żeby był wyjęty alternator i zrobi co ma zrobić a Ty sie sam martw jak to założyć... bo mi w jednym miejscu powiedział że za wymianę on nic nie bierze ale wyjąć trzeba w serwisie obok za 50zł (wyjąć i włożyć)