układ chłodzenia problem. ubywa płynu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie.
Ostatnio zauważyłem ze płynu chłodzącego mi ubywa w zbiorniczku wyrównawczym
Cięzko powiedzieć jak szybko bo zauważyłem jak juz było dosć dużo poniżej min.
Jak odkręciłem korek i włożyłem tam palucha to zauważyłem, że jest tam takie budyń.
Olej sie tam dostał, a może być to ze starości (ja nie wymieniałem płynu ani nie czysciłem zbiorniczka od kupna (luty))
Kolejny objaw to lekka plama na plastiku pod chłodnicą ( chłodnica jest lekko zatkana na dolnych rogach) ale to też mam od zawsze
Moze to być wina uszczelki pod głowica? a moze jednak przez chłodnice?
Mam wyjąc zbiorniczek i go przeczyścić i obserwować czy budyń sie dalej robi ?
za ile km mógłby sie pojawić
bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam
Ostatnio zauważyłem ze płynu chłodzącego mi ubywa w zbiorniczku wyrównawczym
Cięzko powiedzieć jak szybko bo zauważyłem jak juz było dosć dużo poniżej min.
Jak odkręciłem korek i włożyłem tam palucha to zauważyłem, że jest tam takie budyń.
Olej sie tam dostał, a może być to ze starości (ja nie wymieniałem płynu ani nie czysciłem zbiorniczka od kupna (luty))
Kolejny objaw to lekka plama na plastiku pod chłodnicą ( chłodnica jest lekko zatkana na dolnych rogach) ale to też mam od zawsze
Moze to być wina uszczelki pod głowica? a moze jednak przez chłodnice?
Mam wyjąc zbiorniczek i go przeczyścić i obserwować czy budyń sie dalej robi ?
za ile km mógłby sie pojawić
bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Objawy typowe dla uszczelki pod głowicą. Wyciągnij miarkę oleju i sprawdź czy tam masz też taką maź, odkręć korek od oleju i też skontroluj co tam jest. Odkręć zbiorniczek wyrównawczy i powąchaj płyn, czy czuć w nim olej.
...
pod korkiem wlewu oleju jest lekki nalot, ale on sie robi bo auto nie jest jeźdzone na długich dystansach,
bagnet czysty,
a ze zbierniczka cos tak pachnie ale czy to olej to trudno stwierdzić ;/
bagnet czysty,
a ze zbierniczka cos tak pachnie ale czy to olej to trudno stwierdzić ;/
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No to trzeba stwierdzić czy czuć olej w płynie czy też nie. A jeśli nie to rozglądnąć się dobrze czy nie ma poważniejszych wycieków płynu. Gdzieś w końcu musiał wylecieć. Czy ta plama pod chłodnicą może być na tyle spora żeby mogło wylecieć tyle płynu.
...
Ok rozumiem, a czy jesli jest ten budyń w zbiorniku to nie jest równoznaczne ze dostał sie tam olej ?
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Budyń w zbiorniczku wyrównawczym = uszkodzona uszczelka pod głowicą. Nic innego nie może się tam dostać do układu chłodzenia oprócz oleju. Kiedyś tak miałem, że płynu mi ubywało, a stan oleju był ok jak nigdy. Okazało się, że uszczelka puściła tylko między kanałem olejowym i kanałem wody. Autko jeździło normalnie jednak zmuszony byłem ściągać głowice. Po naprawie problem zniknął.
...
A orientujesz sie może ile by kosztowała wymiana w jakims warsztacie?
- pinstonvw
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jak robiłem takie naprawy to zdzierałem z klienta ok 300zł. Nie wiem jak cenią się w warsztatach. Ja swojego jeszcze nie otworzyłem
...