Witam was! Dzisiaj ni z gruchy ni z pietruchy,usłyszałem przy ruszaniu na mokrej trawie(koła buksowały) jak coś mi trekocze w przodzie,mianowicie taki dzwiek jak: CHRR CHRR CHRR...nie mam pojecia co to moze byc.Może ktoś z was miał juz taki przypadek i podzieli sie ze mna doswiadczeniem z tym oto problemem?
A drugą sprawą jest,auto na podnośniku przód w gorze,jest na luzie. przekrecając kołem w prawo lub lewo,tak jak by ze skrzyni wydobywa sie ciche trr trr...i zaczyna mnie to wszystko niepokoic powoli,Jezeli tylko mozecie to napiszcie pare słów,tak z doświadczenia. Dzieki
Coś trekocze przy ruszaniu...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zakładam że masz ESP,jeżeli tak to jest też być może EDS i na pewno ASR. ASR elektronicznie zbija obroty silnika żeby koła nie buksowały na śliskim przy depnięciu w pedał,natomiast EDS to coś jakby mechanizm różnicowy w skrzyni biegów,przekazuje moment obrotowy na koło które ma lepszą przyczepność. EDS działa do prędkości 40km/h i jest słyszalny jak chrobotanie,bardziej z lewej strony samochodu.W moim aucie jest to też słyszalne.
Mój Tatusiobus ALH seria 97,5 KM & 210,6 Nm soft by Tune UP Gdańsk 120,1 KM & 280,2 Nm / był -sentyment pozostał / teraz Mondeo IV 140 KM TDCI
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mi lupie przy kolach na prosto tak od 80 km/h. Do 80 cicho jest. Ostatnio jechalem 120, to myslalem ze mi sie polos urwie. Czy to przegub wewnetrzny czy cos innego tez moze byc?
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRkioSjUFKyMHzqmuU0GfCiXEIgR5re3-DV5-g48EwFKSNS3s23AQ
Dzieki za odpowiedzi,tez slyszałem o tym systemie EDS,tyle ze nie mam ESP...:/ i to jest troche zastanawiające dla mnie.i nie ma znaczenia czy koła skręcone,czy proste... przeguby raczej nie,bo było by je czuc nawet bez buksowania,a to jest dziek słyszalny tylko przy buksowaniu...
Wszystko działa jak nalezy! Dzisiaj na próbe wyciągłem bezpiecznik ABS'u,wobec tego EDS nie miał prawa się załaczyc i udałem sie na przejazdzke bez tego systemu...powiem wam ze nie znałem mojega auta z takiej zadziornej strony ale szkoda opon i silnika...
Teraz zastanawiam sie jak zrobic włącznik/wyłacznik EDS'u...czasem fajnie tak zrzedzic mine włascicielom Civ'a
Teraz zastanawiam sie jak zrobic włącznik/wyłacznik EDS'u...czasem fajnie tak zrzedzic mine włascicielom Civ'a