Odpowietrzenie silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odpowietrzenie silnika
W moim mk5 benzyna 1,6 (102 KM) w rurze łączącej filtr powietrza z przepustnicą zbiera się olej z odpowietrzenia silnika w miejscu łączenia rury z przepustnicą i wydostaje się na zewnątrz, czy to jest normalne,czy wystarczy tylko dobrze uszczelnić miejsce wycieku.Może jakieś porady jak skutecznie uszczelnić plastykową rurę od filtra powietrza z aluminiową końcówką przepustnicy,proszę o poradę -pozdrawiam.
Odpowietrzenie silnika
Silniki benzynowe 1.4 16V oparty na nim konstrukcyjnie 1.6 16V więc normalne ze masz problem z odma taki taki typ silników tam gdzie robię czyli aso to zawsze przyjedzaja z odma ze olej zbiera się itp. nić nie uszczelniaj separator oleju porządne czyszczenie, A z resztą jak robić krótkie trasy to też może być od tego ale te silniki maja tak można naprawić jest na forum gdzieś temat. A i jedząc z tym tak długo bo można uszkodzić silnik. sorry ze takie błędy ale dziś w aso kolega miał urodziny i zlewają mi się klawisze ;p
Odpowietrzenie silnika
Może wyjaśnię -vw golf5 benzyna 1,6 (102 KM) silnik 8 zaworowy.Z filtra powietrza odchodzi rura plastikowa do przepustnicy,z wlewu oleju odchodzi króciec odpowietrzający i łączy się przed przepustnicą z rurą plastikową idącą z filtra powietrza,jest jeszcze wężyk podciśnienia.Gdy zdejmę z tego króćca rurę i uruchomię silnik to rzeczywiście dmucha powietrze z drobinami oleju. Olej zbiera się na łączeniu rury z przepustnicą i powoli wycieka.Czy kupić nową rurę, czy wystarczy tylko dobrze uszczelnić. Kolega odpisał aby wyczyścić separator oleju-tylko czy u mnie jest i gdzie.Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt cze 07, 2013 19:59 przez darsmie, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Odpowietrzenie silnika
nadal nie rozumiem ile dolewasz oleju pomiędzy wymianami? W odmie zawsze będą drobiny oleju i będzie dmuchać, po to jest odma
Odpowietrzenie silnika
Oleju dolewam pomiędzy wymianami ok.1l. Gdzie mój silnik 1,6 benzyna(75 KW)ma odmę i separator oleju? (mk5 2006r)
Odpowietrzenie silnika
Darsmie za bardzo nie wiem o co tobie chodzi.Separator oleju to Odma właśnie to co tobie tam dmucha to odma nie ma co tam innego tobie olejem pluć,albo zrób fotkę tego bo nie wiem tobie dokładnie o co caman. A i jeszcze jedno nie wiem ale z tego co wiem to vw golf IV V VI nie maja 8v albo się mylę albo jestem ch...... mechanikiem aso ale niedawno co zawodówkę skończyłem wiec na radzie nie zepsułem żadnej fury ani nie było skarg ale trochę ott sorka