GOLF V GTI -> Brak mocy, nie wkręca sie powyżej 4 tys.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Z racji tego iż jestem nowym użytkownikiem na forum proszę o wyrozumiałość.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Golfa V GTI 2007 rok(DSG)(sprowadzony z USA).
Autko generalnie było wypadkowe ale juz jest skonczone.
Pojawia sie ponizej wymieniony problem:
Auto podczas jazdy nie ma mocy, nie wkreca sie powyzej 4 tys obrotow.
Na neutralu rowniez nie wkreca sie powyzej 4 tys obrotow. Z kolei na Parku (P) auto sie kreci do 5,5 tys obrotow.
Dodam iz auto mialo wymieniony olej i wszystkie filtry. Jest ponoc lekko wgniecona rura od turbiny do intercoolera. JEst rowniez rezerwa paliwa.
Przebieg auta to okolo 90 tys km. Nie wymienialem jeszcze filtru skrzyni biegow ani oleju.
Z gory dziekuje wszystkim za sugestie co z tym zrobic etc i moze ktos akurat sie spotkal z taka sytuacja.
Z racji tego iż jestem nowym użytkownikiem na forum proszę o wyrozumiałość.
Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem Golfa V GTI 2007 rok(DSG)(sprowadzony z USA).
Autko generalnie było wypadkowe ale juz jest skonczone.
Pojawia sie ponizej wymieniony problem:
Auto podczas jazdy nie ma mocy, nie wkreca sie powyzej 4 tys obrotow.
Na neutralu rowniez nie wkreca sie powyzej 4 tys obrotow. Z kolei na Parku (P) auto sie kreci do 5,5 tys obrotow.
Dodam iz auto mialo wymieniony olej i wszystkie filtry. Jest ponoc lekko wgniecona rura od turbiny do intercoolera. JEst rowniez rezerwa paliwa.
Przebieg auta to okolo 90 tys km. Nie wymienialem jeszcze filtru skrzyni biegow ani oleju.
Z gory dziekuje wszystkim za sugestie co z tym zrobic etc i moze ktos akurat sie spotkal z taka sytuacja.
Musisz podłączyć auto pod VAGa zobaczyć co go boli. Tak to wróżenie z fusów, zwłaszcza jak samochód jest powypadkowy.
To trzeba by się temu przyjrzeć czy nie ma gdzieś nieszczelności. Może komuś przy naprawie było szkoda na nowe części do ICka.Rysio666 pisze:Jest ponoc lekko wgniecona rura od turbiny do intercoolera.
Auto naprawiam ja take nie szczedze na czesci. W sobote bede u mechanika I zobacze co jest grane. Auto bylo sprawdzane na komputerze I generalnie rzecz biorac mechanik Nic nie mowil ze cos tam jest jeszcze nie tak. Jest uczciwy wiec wiem ze by powiedzial.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
nikt nie kwestionuje rzetelności twojego mechanika, tylko jeśli jest przeładowanie albo niedoładowanie to na 99% będzie błąd w sterowniku, tak samo z innymi przyczynami choćby padającym czujnikiem pedału przyśpieszenia czy z innym, dlatego istotne jest abyś skopiował sobie błąd i dał do oceny
Witam,
Niestety nie skopiuje bledu poniewaz nie mam takich danych ze soba ale bylem dzis u mechanika i wyszedl taki blad:
- blad jesli chodzi o jakis czujnik turbo.
Mechanik mowil ze czesto tak sie zdarza jak auto dlugo stoi. Chodzi o ta dzwignie ktora porusza/otwiera lopatki na turbinie. Ponoc moze sie nie otwierac wcale albo troszke. Maja to zrobic czyli nasmarowac ta dzwigienke przy turbo i ja rozruszac, jesli to nic nie da to trzeba bedzie wymienic turbine.
Niestety nie skopiuje bledu poniewaz nie mam takich danych ze soba ale bylem dzis u mechanika i wyszedl taki blad:
- blad jesli chodzi o jakis czujnik turbo.
Mechanik mowil ze czesto tak sie zdarza jak auto dlugo stoi. Chodzi o ta dzwignie ktora porusza/otwiera lopatki na turbinie. Ponoc moze sie nie otwierac wcale albo troszke. Maja to zrobic czyli nasmarowac ta dzwigienke przy turbo i ja rozruszac, jesli to nic nie da to trzeba bedzie wymienic turbine.
- doggie
- V.I.P.
no to masz zapieczone sterowanie turbiną, wątpię aby samo nasmarowanie sztangi pomogło, trzeba będzie pewnie turbinę wyjąć i przeczyścić
to jest ostateczność, nie daj się na to namówić bez uprzedniego wyjęcia i przeczyszczenia kierownic turbinyRysio666 pisze: jesli to nic nie da to trzeba bedzie wymienic turbine.
doggie -> dzieki za uwage, przekaze serwisantom jak powiedza ze turbina do wymiany. Jutro najprawdopodniej oddaje auto do ASO poniewaz mechanik mowi iz ta turbina od benzyny jest innej konstrukcji niz w dieslach i on sie juz niestety tego nie podejmie takze najprawdopodobniej jutro auto wyladuje w ASO.
Witam ponownie,
Po wielu wyjadach do mechanikow i serwisow okazalo sie ze w turbinie byl kawalek plastyku i blokowalo lopatki w turbinie (tzn to smiglo ktore sie obraca).
Po wyjeciu tego plastyku auto wreszcie ma moc i przysiesza az milo.
Martwi mnie tylko jedno:
- czy to normalne ze slychac turbine przy jezdzeniu ? Przy niskich obrotach szczegolnie (tak do okolo 3 tys) jak sie przyspiesza slychac taki swist jakby ktos cicho gwizdal. Nie jest to ani uciazliwe ani nic z tych rzeczy. Powiedzialbym ze nawet przyjemne. Z tymze w moim poprzednim aucie z turbo (BMW E39 530d) tego swistu nie bylo...
Czy to jest normalne ?
Dzieki za odpowiedzi.
Po wielu wyjadach do mechanikow i serwisow okazalo sie ze w turbinie byl kawalek plastyku i blokowalo lopatki w turbinie (tzn to smiglo ktore sie obraca).
Po wyjeciu tego plastyku auto wreszcie ma moc i przysiesza az milo.
Martwi mnie tylko jedno:
- czy to normalne ze slychac turbine przy jezdzeniu ? Przy niskich obrotach szczegolnie (tak do okolo 3 tys) jak sie przyspiesza slychac taki swist jakby ktos cicho gwizdal. Nie jest to ani uciazliwe ani nic z tych rzeczy. Powiedzialbym ze nawet przyjemne. Z tymze w moim poprzednim aucie z turbo (BMW E39 530d) tego swistu nie bylo...
Czy to jest normalne ?
Dzieki za odpowiedzi.
- doggie
- V.I.P.
Re: GOLF V GTI -> Brak mocy, nie wkręca sie powyżej 4 tys.
delikatne pogwizdywanie jest normalną rzeczą, gorzej jeśli raptem kiedyś całkowicie zamilknieRysio666 pisze:
Czy to jest normalne ?