I tu mam pytanie,ponieważ wiem że olej syntetyk 75W90 Gl4 lub Gl4/Gl5,a na pewno nie lać Gl5.Ale i le wchodzi tego oleju do skrzyni 5 biegowej,jedni piszą że nie całe 2 litry inni że prawie 3?Nie wiem na ile się przygotować.Jakiej marki olej polecacie? Wiem,że był temat o oleju do przekładni ale jestem świeżym kierowcą i posiadaczem goferka więc chcę się upewnić

Mam jeszcze pytanie co do przewodów wysokiego napięcia,na pewno kwalifikują się do wymiany,ale nie wiem jakie brać.Przewody NGK kosztują ok 150 zł,ale widziałem też mniej znanych firm za 70/60 zł.Czy wystarczą te tańsze czy jednak brać NGK?
Miałem też wczoraj nieciekawą sytuację,natomiast,podczas ruszania pod górkę auto zgasło,mówię sobie OK dałem za mało gazu.Więc depnąłem pedał do połowy puszczam sprzęgło znowu zdechł,udało się ruszyć chyba za 5 razem.Przejechałem ok 30 km i na skrzyżowaniu sytuacja się powtarza(tym razem nie było pod górkę),zaczęło szarpać na 1 przestało,przyspieszyłem wbiłem 2 i koniec zaczęło mną szarpać jak chorego na padaczkę.
Przewody zapłonowe na bank mają przebicia i są do wymiany,ale czy one by płatały takie figle,dodam że po tych incydentach zacząłem czuć dziwny zapach.Coś jak spalenizna :/
Podczas jazdy po trasie problemu nie ma silnik pracuje równo,nie szarpie ładnie przyspiesza.