Wyjecie silnika ze skrzynia i polosiami.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Za pare dni bede chcial wyciagnac silnik benzynowy 1,6 wraz ze skrzynia automatyczna i polosiami z budy golfa mk2.
Chce go wyciagnac wraz z lapami i poduchami.
nasuwa mi sie pytanie - jak dokladnie to zrobic zeby jak najmniej rozkrecac? Czy polosie trzeba odkrecac od skrzyni czy wystarczy tylko od piasty?
No i jeszcze kwestia taka ze nie mam dostepu do kanalu i musze zrobic to od gory. Silnik razem ze skrzynia raczej bedzie troche wazyl wiec chce sie zaopatrzyc we wciagarke elektryczna 1-tonowa ktora to wszystko wydre wiec ciezar nie ma znaczenia.
Bardzo prosze o sugestie
Za pare dni bede chcial wyciagnac silnik benzynowy 1,6 wraz ze skrzynia automatyczna i polosiami z budy golfa mk2.
Chce go wyciagnac wraz z lapami i poduchami.
nasuwa mi sie pytanie - jak dokladnie to zrobic zeby jak najmniej rozkrecac? Czy polosie trzeba odkrecac od skrzyni czy wystarczy tylko od piasty?
No i jeszcze kwestia taka ze nie mam dostepu do kanalu i musze zrobic to od gory. Silnik razem ze skrzynia raczej bedzie troche wazyl wiec chce sie zaopatrzyc we wciagarke elektryczna 1-tonowa ktora to wszystko wydre wiec ciezar nie ma znaczenia.
Bardzo prosze o sugestie
[img]http://i5.photobucket.com/albums/y182/johnnie_oo/zakaz-1.jpg[/img]
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
polosie najlepiej odkrecic od skrzyni, zdjac zdezak, pas przedni z lampami, belke przednia i potem juz z gorki
wyjmij polosie, chlodnice, wszystkie przewody, wiazke , ogolnie wyczysc komore i wyjdzie do gory bez problemu
Czyli ze jezeli wyczyszcze komore silnika czyli poodpinam kabelki, przewody itd, wyciagne przednia belke, zderzak itp to samo wyjecie silnika ze skrzynia i polosiami nie jest jakas trudna sprawa?
Jakie narzedzia skompletowac do takiej operacji? nie chce zeby cos mnie zaskoczylo
Jakie narzedzia skompletowac do takiej operacji? nie chce zeby cos mnie zaskoczylo
nic Cie nie zaskoczy, komplet nasadek i komplet kluczy oczkowych oraz lage do piast i tak jak kostek pisze przy odpowiednich checiach i determinacji majac do dyspozycji 2jke chlopa i oddzielajac skrzynie od motoru dacie rade bez wyciagarki.
Problem w tym ze bede raczej sam dlatego potrzebuje wciagareczke, ale to nie problem bo w firmie takie mamy
Mam tylko nadzieje ze uda sie wysztsko odkrecic normalnymi kluczami, a wytargac to juz wytargam spokojnie w calosci.
Pytam b o gdzies czytalem ze polosie sa do skrzyni przykrecane torxami czy czyms podobnym a tego nie posiadam ;/
Mam tylko nadzieje ze uda sie wysztsko odkrecic normalnymi kluczami, a wytargac to juz wytargam spokojnie w calosci.
Pytam b o gdzies czytalem ze polosie sa do skrzyni przykrecane torxami czy czyms podobnym a tego nie posiadam ;/
torxy to standard w vag'u. nie plakala, kupic zestaw podstawowych to nie problem. dasz rade
To jeszcze szybkie pytanko - jaki klucz do odkrecenia polosi od piasty? dobrze doczytalem ze 30 mm ?
Taka nasadke dzis kupilem wlasnie, a co do torxow to nie wiem czy kupic caly zestaw w takiej formie jak imbusy, czy takim nie dam rady odrecic? bo moge jeszcze kupic torxa jako nasadke tylko nie wiem jaki to konkretnie torx jest, bo 1 kosztuje kolo 10 zeta i chce kupic ten odpowiedni.
Taka nasadke dzis kupilem wlasnie, a co do torxow to nie wiem czy kupic caly zestaw w takiej formie jak imbusy, czy takim nie dam rady odrecic? bo moge jeszcze kupic torxa jako nasadke tylko nie wiem jaki to konkretnie torx jest, bo 1 kosztuje kolo 10 zeta i chce kupic ten odpowiedni.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jak chcesz wyciągnąć wszystko w całości, bez ryzyka rozwalenia czegokolwiek i bez problemu to:
- spuszczasz płyny
- ściągasz wiązki elektryczne, odłączasz przewody paliwowe, odłączasz rurki płynu chłodzącego, linki sterujące
- luzujesz śruby przegubów przednich
- przód auta na kobyłki
- ściągasz pas przedni i chłodnicę
- ściągasz koła przednie, rozłączasz drążki kierownicze od zwrotnicy, sworzeń wahacza, odkręcasz całkowicie śruby przeguby, wyjmujesz przegub ze zwrotnicy;
- rozłączasz wałek przegubowy od przekładni kierowniczej;
- podstawiasz coś pod kołyskę, odkręcasz przednią belkę, na której stoi chłodnica, odkręcasz śruby, na których trzyma się kołyska;
- silnik wychodzi w dół, ze skrzynią, półosiami, układem kierowniczym - cały komplet, prawie tak, jak w fabryce montowali (w fabryce montowali razem z zawiechą przednią, ale tą metodą odpada tobie odpowietrzanie hamulców no i nie trzeba tak wysoko podnosić auta);
- spuszczasz płyny
- ściągasz wiązki elektryczne, odłączasz przewody paliwowe, odłączasz rurki płynu chłodzącego, linki sterujące
- luzujesz śruby przegubów przednich
- przód auta na kobyłki
- ściągasz pas przedni i chłodnicę
- ściągasz koła przednie, rozłączasz drążki kierownicze od zwrotnicy, sworzeń wahacza, odkręcasz całkowicie śruby przeguby, wyjmujesz przegub ze zwrotnicy;
- rozłączasz wałek przegubowy od przekładni kierowniczej;
- podstawiasz coś pod kołyskę, odkręcasz przednią belkę, na której stoi chłodnica, odkręcasz śruby, na których trzyma się kołyska;
- silnik wychodzi w dół, ze skrzynią, półosiami, układem kierowniczym - cały komplet, prawie tak, jak w fabryce montowali (w fabryce montowali razem z zawiechą przednią, ale tą metodą odpada tobie odpowietrzanie hamulców no i nie trzeba tak wysoko podnosić auta);
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
do przegubu zewnetrznego nasadka 30, a do wewnetrznego torx(gwiazdka) 8
- lukasfenix
- Gadatliwa bestia
Konkretna nazwa tego klucza to trzpieniowy SPLINE 8M.tomek mk2 2.0 pisze:a do wewnetrznego torx(gwiazdka) 8
EDIT:
Do 20zł w sklepie, jako nasadka na grzechotkę 1/2.
- tomek mk2 BDE
- sex cylinder
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Spline a torx to co innego. Inna liczba ramion. A do przegubu spline.