Pukanie przy przyspieszaniu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, od jakiegoś czasu słyszę pukanie dochodzące gdzieś z przedniej części auta. Pojawia się ono tylko wtedy kiedy dodaje gazu. Jak auto traci obciążenie jest wszystko ok. Wymieniłem juz jeden przegub zew i jeden wew. Nadal to się pojawia tylko mniej. Macie jakieś pomysły? Jak zdiagnozować konkretnie usterkę ?
ps dzieje się to przy wysokich obrotach ~4k obr
ps dzieje się to przy wysokich obrotach ~4k obr
jutro sprawdzę. a pukało intensywniej czym szybciej przyspieszałeś?
aha zapomniałem dodać ze czuje te "puki" trzymając kierownice
aha zapomniałem dodać ze czuje te "puki" trzymając kierownice
a naciśnij jednocześnie hamulec i pedał gazu żeby auto dostało dużych obciażeń i napisz czy wali mocniej
ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA ECUDIAG www.ecudiag.pl
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
Hamownia klucze immo naprawa sterowników radio code
Wrocław 793-195-950
Regeneracja wtryskiwaczy CR wszystkich marek
-
- Nowicjusz
witam. co to za autko? pukanie?? ciężko zdjagnozować. może być wiele przyczyn najlepiej zacząć od najprostrzych badań. podnieść auto najlepiej na kanale i posprawdzać luzy w zawieszenie poduszki na silniku może tłumik być luźny. Moze w skrzyni łożysko któreś pada???
mk2 kolego. skrzynka wymieniona była jakieś 2 tyg temu bo właśnie łożyska padły. jak kolego z tymi luzami ? jak sprawdzić poduchy ?
dzisiaj pojechałem na drogę która jest równa jak stół i zacząłem nasłuchiwanie. kolega prowadził a jak na nurka słychac jak by o pukanie dobiegało gdzieś z okolic skrzyni. Czyz by jednak przeguby wew ?
dzisiaj pojechałem na drogę która jest równa jak stół i zacząłem nasłuchiwanie. kolega prowadził a jak na nurka słychac jak by o pukanie dobiegało gdzieś z okolic skrzyni. Czyz by jednak przeguby wew ?
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Przegub wew do wymiany
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Zejść pod auto sprawdzić oslone i czy ma duzy luz , jak bedzie wyjety sprawdzic zeby na polosiach jaki maja juz luz, juz nie ppamietam bo dawno mialem ten problem ale chyba pod gorke i z gorki pukalo lubb jak dodawalo sie gazu lub puszalo na biegu oczywiscie
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Kolego zauważyłem dzisiaj że jak zaciągnę ręczny i zacznę powoli poszczać sprzęgło to to bicie tez intensywnie słychać. Auto nawet ruszać nie musi a słychać puk puk puk puk
panowie stukot pojawił się także na jałowym bez wciśniętego sprzęgła... może coś w silniku ?
Miałem bardo podobną sytuację i okazało się że wygięła mi się osłona tłumika i przy większych obrotach dostawała wibracji i stukała. Wystarczyło wyklepać osłonę. Czasami warto sprawdzić najprostsze rzeczy.
-
- Nowicjusz
witam. Może to być łożysko oporowe, jeśli silnik chodzi na biegu jałowym a puka to wciśnij sprzęgło i zobacz czy jest poprawa. Jeśli tak to na pewno łożysko oporowe.