Maglownica - starego typu i nowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie są różnice i w jakich latach były produkowane maglownice ze wspomaganiem nowego typu i starego typu ?
Moja juz domaga sie wymiany, bo cieknie jak glupia.
Mam gofra z rocznika 84 i podejrzewam, ze jest to starego typu, ale mam okazje kupic maglownice z 91.
Tylko czy bedzie pasowac ?
Moja juz domaga sie wymiany, bo cieknie jak glupia.
Mam gofra z rocznika 84 i podejrzewam, ze jest to starego typu, ale mam okazje kupic maglownice z 91.
Tylko czy bedzie pasowac ?
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Z tego co wiem, to nie było maglownic starego i nowego typu - były po prostu dwa rodzaje, montowane niezależnie od rocznika - po prostu różnie się trafiało. W każdym razie oba rodzaje będą pasowały.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Były dwie firmy ZF i TRV poznać łatwo po tym że jedne mają karbowaną rurę maglownicy drugie gładką.
No i drążki mają inne numery, nie wiem jak z mocowaniem do kolumny i czy ta zamienność bedzie oczywista.
No i drążki mają inne numery, nie wiem jak z mocowaniem do kolumny i czy ta zamienność bedzie oczywista.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
A moglibyscie pokazac fotke albo cos w tym stylu ?
byłoby mi to bardzo przydatne;D
byłoby mi to bardzo przydatne;D
viewtopic.php?p=2433766#2433766" onclick="window.open(this.href);return false; <-- i po swapie ;D
jesteś pewny ?Lipek81 pisze:W każdym razie oba rodzaje będą pasowały.
- Paweł Marek
- V.I.P.
http://allegro.pl/item1177586759_przekl ... _ii_2.html" onclick="window.open(this.href);return false; najczęściej wystepująca TRV
http://img249.imageshack.us/img249/3377/001zn.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; a tu widac kawałek rury ZF-XTR - widać charakterystyczne karbowanie.
http://img249.imageshack.us/img249/3377/001zn.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; a tu widac kawałek rury ZF-XTR - widać charakterystyczne karbowanie.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
i u mnie jest właśne ta druga...
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
pancur0, ale co za problem - i tak kupujesz maglownice z drążkami, możesz poprosić sprzedawcę, żeby dorzucił elementy mocujące - śruby, obejmy i tyle. Jeżeli wymienisz całość (razem z elementami mocującymi) to na 100% będzie pasowało.
Lipek81, dzieki wielkie za pomoc
w takim razie biore ją i kombinuje:P
w takim razie biore ją i kombinuje:P
A takie mam pytanie w sumie w temacie: mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to maglownica, przekładnia kierownicza, kolumna kierownicza, listwa, krzyżaki? Najlepiej na jakimś rysunku, bo tak czytam tematy o maglownicach bo jutro mam zamiar rozbierać i normalnie zgłupiałem całkowicie co jest co.
EDIT. Rozkminiłem, że maglownica=listwa=przekładnia kierownicza. Dobrze?
EDIT. Rozkminiłem, że maglownica=listwa=przekładnia kierownicza. Dobrze?
Założyłeś temat z problemem swojego auta i ktoś Ci pomógł? Czuj się zobowiązany napisać co było przyczyną problemu i w jaki sposób go rozwiązałeś!
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Dobrze.jaroslawwiatr pisze:Rozkminiłem, że maglownica=listwa=przekładnia kierownicza. Dobrze?
A znalazłem teraz takie coś: listwa przekładni kierowniczej i co to jest?
Założyłeś temat z problemem swojego auta i ktoś Ci pomógł? Czuj się zobowiązany napisać co było przyczyną problemu i w jaki sposób go rozwiązałeś!
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Listwa zębata.Masz tu link jest opis. Na wikipedii też jest wyjaśnienie proponuje przeczytać.
http://chelmno.przekladnia-maglownica.cba.pl/opis.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://chelmno.przekladnia-maglownica.cba.pl/opis.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Maglownica - starego typu i nowego
No to chyba nie dobrze bo listwa to nie maglownica. Podsumowując to mam takie coś:waski1 pisze:Dobrze.jaroslawwiatr pisze:Rozkminiłem, że maglownica=listwa=przekładnia kierownicza. Dobrze?
przekladnia kierownicza=maglownica=przekladnia zebatkowa i listwa zebata=listwa maglownicy=listwa przekladni kierowniczej.
Teraz kminiąc dalej wał przegubowy to tzw. krzyżaki? I do tego wału z jednej strony na krzyżak zewnetrzny przychodzi maglownica, a z drugiej strony na krzyzak wewnetrzny kolumna kierownicza, dobrze mowie?