regeneracja pompy od wspomagania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- agnesmarcin
- Mały gagatek
witam. niestety ale siadla mi pompa od wspomagania przy golfie 3 1.9tdi. a dokladnie lozysko sie rozsypalo.
po malych potach wyciagnolem caly walek z rozsypanym lozyskiem i kolem
problem tkwi w tym ze nie wiem jak wymienic lozysko poniewaz nie moge sie do niego dostac. czy wie ktos jak sciagnac mocowanie kola czy calosc sie wymienia. tzn. walek z lozyskiem i mocowaniem kola.
jak sie wymienia te lozysko. i jak sie dostac od drugiej strony do srodka. poniewaz ja sie dostalem od kola po sciagnieciu zabezpieczenia od lozyska i wybicia calosci
po malych potach wyciagnolem caly walek z rozsypanym lozyskiem i kolem
problem tkwi w tym ze nie wiem jak wymienic lozysko poniewaz nie moge sie do niego dostac. czy wie ktos jak sciagnac mocowanie kola czy calosc sie wymienia. tzn. walek z lozyskiem i mocowaniem kola.
jak sie wymienia te lozysko. i jak sie dostac od drugiej strony do srodka. poniewaz ja sie dostalem od kola po sciagnieciu zabezpieczenia od lozyska i wybicia calosci
Piastka do której przykręcone jest koło pasowe siedzi na osi NA WCISK. Przed wyjęciem całej osi trzeba wkręcić dłuższe śruby w otwory w piastce i po prostu ją wyciagnać podkładając uprzednio między śruby a obudowę pompy kawałek grubej blachy (żeby śruby nie uszkodziły obudowy podczas wyciagania piasty) łożysko wyjmujesz od strony koła pasowego. Też wymieniałem takie łożysko u kolegi w passacie (kosztowało 10 zł) i pompka jak nowa!!!
POWODZENIA w naprawie
POWODZENIA w naprawie
- agnesmarcin
- Mały gagatek
Można wyjąc spreżynkę z simmeringa, rozkręcić ją i uciąc 50mm, skręcic spowrotem i założyć na miejsce ale najlepiej wymienić go na nowy (ja nie wymieniałem bo był dobry)woojas25 pisze:no ja też tak zrobilem ale zauwazylem ze mi kapie teraz z simieringa
[ Dodano: 28 Sie 2007 16:52 ]
Zmierzyłem suwmiarką (bo nie mogłem rozczytać napisów), kupiłem i założyłem, nie pamiętam jaki to numer był. Wiem że ma być zakryte z obu stron.korsarz pisze:Jakie łożysko tam założyłeś
Witam,a co może być powodem szybkiego wyrabiania się łożysk pompy wspomagania??? Ja oddałem swoją do regeneracji,gościu nie miał czasu naprawiać mojej więc dał mi drugą zregenerowaną i po miesiącu już słychać było bzyczenie przy skręcaniu kół więc pojechałem z reklamacją i oddałem mu tą pompe a on zwrócił mi moją orginalną naprawioną ale ta też po miesiącu zaczyna "bzyczeć" przy manewrowaniu .I teraz już nie wiem czy źle je naprawia czy może z układem kierowniczym jest coś nie tak....?
- agnesmarcin
- Mały gagatek
ja jak kupowalem lozysko to gosciu zaproponowal mi az 5 rodzajow. byla kwestia na jak dlugo ma wytrzymac. mozna bylo kupic za 15 zl wysoko obrotowe lozysko a zarazem za 3 zl polskie lozysko. tak wiec jak masz szerokie laki a lozysko gosciu ci zalozyl jakies za 3 zl to i byc moze zaraz sie rozklekotalo.darkob pisze:Witam,a co może być powodem szybkiego wyrabiania się łożysk pompy wspomagania??? Ja oddałem swoją do regeneracji,gościu nie miał czasu naprawiać mojej więc dał mi drugą zregenerowaną i po miesiącu już słychać było bzyczenie przy skręcaniu kół więc pojechałem z reklamacją i oddałem mu tą pompe a on zwrócił mi moją orginalną naprawioną ale ta też po miesiącu zaczyna "bzyczeć" przy manewrowaniu .I teraz już nie wiem czy źle je naprawia czy może z układem kierowniczym jest coś nie tak....?
woojas25 pisze:za mocno pasek zapiety
Też tak pomyślałem i jak za drugim razem zakładałem pompe to założyłem pasek o kilka mm dłuższy od standartowego(pasek jest lekko napięty) i tak ja poprzednia po miesiącu zaczęła bzyczeć.Chyba tym razem sam spróbuje ją naprawić i zamontuje jakieś dobrej firmy łożysko bo nie wiadomo jakie jest teraz włożone....
Kolego agnesmarcin, jak udał ci się rozebrać te papę zdemontowałeś te tylną ściankę czy jakoś od przodu wyciąłeś ten wałek bo ja za nic nie mogę tej tylnej ścianki ściągnąć tam jest takie zabezpieczenie i ono ani drgnie