Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ zdjęcia.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
MattiSieradz, brałem w ASO, numer części 036 115 302 N - zapłaciłem 80,23zł, czas oczekiwania 24h
Uf ... Właśnie przeczytałem cały temat od deski do deski 1 godzina
Zastosowałem paten ale bez butelki, wężyk skierowany na dół (mam nadzieje że nie zamarznie z dołu - jest tak 2 cm nad hokejem zderzaka).
Napiszcie jeszcze czy takie 6 mm odpowietrzenie w silniku przez korek mu nie zaszkodzi, bo ten patent gdzie wężyk idzie do filtra powietrza daje mi do myślenia tez bardzo mocno... bo skoro jedni mają 80-100 ml wody w butelce to inni mają tyle wody w filtrze ? Niby vw stosowało korek z odpowietrzeniem ale to raptem dziurka 2mm.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/053 ... 4974d.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W silnikach o oznaczeniu axp był montowany tylko podgrzewacz węża co idzie do filtra powietrza. Mimo wszystko i tak mi odma zamarzła w grudniu 2012 ...
Będę kontrolował stan wężyka odmy, rurki w górnej pokrywie filtra powietrza i korka. Czekam na mrozy powyżej -15
Zastosowałem paten ale bez butelki, wężyk skierowany na dół (mam nadzieje że nie zamarznie z dołu - jest tak 2 cm nad hokejem zderzaka).
Napiszcie jeszcze czy takie 6 mm odpowietrzenie w silniku przez korek mu nie zaszkodzi, bo ten patent gdzie wężyk idzie do filtra powietrza daje mi do myślenia tez bardzo mocno... bo skoro jedni mają 80-100 ml wody w butelce to inni mają tyle wody w filtrze ? Niby vw stosowało korek z odpowietrzeniem ale to raptem dziurka 2mm.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/053 ... 4974d.html" onclick="window.open(this.href);return false;
W silnikach o oznaczeniu axp był montowany tylko podgrzewacz węża co idzie do filtra powietrza. Mimo wszystko i tak mi odma zamarzła w grudniu 2012 ...
Będę kontrolował stan wężyka odmy, rurki w górnej pokrywie filtra powietrza i korka. Czekam na mrozy powyżej -15
- blyskawica
- Nowicjusz
Tez bym sie obawiala, ze takie odpowietrzenie moze bardziej zaszkodzic silnikowi niz pomoc.
Grunt to mieć marzenia , podstawa to je realizować !
- Tomaszek21
- Nowicjusz
A ja miesiąc temu przewierciłem korek i mam święty spokój. Mróz -20 a mój golfik robił dystanse po 2-3km i olej wogóle nie wywala. Zażegnałem problem, na wiosne musze go tylko umyć pod maską bo jest troche oleju jak mi na początku zimy wywaliło bagnetem:)
A gdyby on jeździł na powietrze. . .
- Golf_Ekipa
- GOLF BANDA
Dokładnie też mam silnik 1,4 16V AXP i również jest podgrzewacz seryjny na wężu, który nic nie daje. Pierwszy raz wywaliło mi olej w tamtym roku pod koniec Stycznia, drugi raz jakieś 2 tyg. temu jak opisywałem zresztą w temacie. Autem jeżdzę 5 rok, co ciekawe do Stycznia tamtego roku nie wywaliło ani razu za mojej kadencji, a nie wierzę że syf się wolniej zbierał przez 4 lata niż przez rok.
Też muszę kupić przejściówkę pod korek i robię patent . Na lato pościągam i znowu na kolejną zimę założę .
Ps. Wywaliło oczywiście nie kapkę a 3 litry oleju... Hehe dbajmy panowie o te 1.4 żeby zrobił grubo ponad "czysta" i bo się da
Też muszę kupić przejściówkę pod korek i robię patent . Na lato pościągam i znowu na kolejną zimę założę .
Ps. Wywaliło oczywiście nie kapkę a 3 litry oleju... Hehe dbajmy panowie o te 1.4 żeby zrobił grubo ponad "czysta" i bo się da
VW GOLF MK IV
Re: Zabrudzona odma silnika 1.4 AKQ ZDJĘCIA
Witam Was wszystkie serdecznie, po raz pierwszy na forum
Mam do Was pytanie, do czego służy w odmie plastikowa zaślepka/zatyczka znajdująca się w górnej części odmy w miejscu gdzie zakładana jest rura która idzie do filtra powietrza?
Pytam się pod kątem jej konieczności w tym układzie bo dzisiaj przy czyszczeniu połamała mi się część jednej z łopatek.
Dzięki za odpowiedzi.
Mam do Was pytanie, do czego służy w odmie plastikowa zaślepka/zatyczka znajdująca się w górnej części odmy w miejscu gdzie zakładana jest rura która idzie do filtra powietrza?
Pytam się pod kątem jej konieczności w tym układzie bo dzisiaj przy czyszczeniu połamała mi się część jednej z łopatek.
Dzięki za odpowiedzi.
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
jesli dobrze zrozumialem chodzi Ci o zabezpieczenie króćca węża. jest to dość specyficzny element odmy (lubi pękać). Przyznam sie, że jeszcze nigdy tego króćca nie demontowałem, a AKQ jeżdżę już coś ponad 4lata.Rychuuu pisze:Witam Was wszystkie serdecznie, po raz pierwszy na forum
Dzięki za odpowiedzi.
To mój pierwszy post w tym temacie więc na początek witam wszystkich drążących temat zamarzającej odmy
Mam pytanie do kolegi stonefree i do wszystkich którzy mają zainstalowane odpowietrzenie korka wlewu oleju.
Czy to się nadal sprawdza?
Zastanawiam się właśnie nad zamontowaniem takiego zestawu w moim AXP bo zeszłej zimy przy dużym mrozie (-15 stopni) odma mi 2 razy zamarzła. Na szczęście wywalało mi tylko od 0,5 do 1l oleju.
Mam jednak pewne obawy czy takie odpowietrzenie w jakiś sposób nie zaszkodzi silnikowi. Czy przez wężyk nie będzie dostawała się para wodna do wnętrza silnika?
Czy ktoś z forumowiczów ma zainstalowany korek wlewu z odpowietrzeniem? Nr: 030 103 485 AE. Może to być dodatkowe zabezpieczenie w przypadku zamarznięcia tej 6mm rurki?
Pozdrawiam
Mam pytanie do kolegi stonefree i do wszystkich którzy mają zainstalowane odpowietrzenie korka wlewu oleju.
Czy to się nadal sprawdza?
Zastanawiam się właśnie nad zamontowaniem takiego zestawu w moim AXP bo zeszłej zimy przy dużym mrozie (-15 stopni) odma mi 2 razy zamarzła. Na szczęście wywalało mi tylko od 0,5 do 1l oleju.
Mam jednak pewne obawy czy takie odpowietrzenie w jakiś sposób nie zaszkodzi silnikowi. Czy przez wężyk nie będzie dostawała się para wodna do wnętrza silnika?
Czy ktoś z forumowiczów ma zainstalowany korek wlewu z odpowietrzeniem? Nr: 030 103 485 AE. Może to być dodatkowe zabezpieczenie w przypadku zamarznięcia tej 6mm rurki?
Pozdrawiam
Witam też mam golfa 2000 AXP to samo co u ciebie wywalał mi olej 0,5 - 1l. Dzięki temu miałem zapas oleju. Gdy już pora Jesienna lepiej czas się przygotować do zimy i dowiedziałem od mechanika który pracował w ASO VW i sam otworzył warsztat. Koszty podgrzewacza kosztuje 215zł plus 100zł robotnicza razem 315zł oraz ewentualnie 50zł coś tam jeszcze, jeśli będzie taka potrzeba. czy to nie kosmiczna cena? inni mówią ze nawet podgrzewaczy nie dają rady. Pytanie podostaje BRAĆ czy NIE BRAĆ podgrzewacz? A tak myślę jak samochody wytrzymują w krajach Skandynawski? na pewno mają golfy IV nie mówcie ze nie majądalip1 pisze:To mój pierwszy post w tym temacie więc na początek witam wszystkich drążących temat zamarzającej odmy
Pozdrawiam
Była III teraz IV będzie V
Tylko Volkswagen ;)
Tylko Volkswagen ;)
Wrzucają w skandynawii kolektor i podgrzewana odmy od BBY , podgrzewana jest puszka odmy a przewód od puszki jest karbowany i krotki aby podgrzane powietrze sie szybko nie schlodzilo i na dodatek robia odpowietrzenie glowicy
a powiedzie mi skąd ubywa olej 0,5-1 litra? nie mówimy już o 1000km na 1litrach oleju. Czy jest możliwość podgrzewaną odmę od silnika BBY dołączyć do silnika AXP?
Była III teraz IV będzie V
Tylko Volkswagen ;)
Tylko Volkswagen ;)
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Miejscem które stawia najmniejszy opór ciśnieniu jakie wytwarza się po zamarznięciu odmy. Zazwyczaj jest to bagnet.igus pisze:a powiedzie mi skąd ubywa olej 0,5-1 litra?
Odpowiedź znajdziesz w tym temacieigus pisze:Czy jest możliwość podgrzewaną odmę od silnika BBY dołączyć do silnika AXP?