Cześć,
Miałem wczoraj następującą sytuację. Odpaliłem rano auto, normalnie bez żadnych problemów. Pojechałem do pracy, auto stało jakieś 8h po czym wsiadam, włączam zapłon, próbuję odpalić, rozrusznik kręci i nic, nie zaskoczył. Próbowałem parę razy i nic, kontrolka akumulatora się paliła.
Poprosiłem kumpla i odpaliliśmy auto kablami rozruchowymi - poszło bez żadnych problemów. Wróciłem do domu, podczas jazdy żadne kontrolki się nie paliły. Zgasiłem silnik i postanowiłem sprawdzić czy odpali samodzielnie - nie odpalił, zachowanie dokładnie takie samo jak wcześniej, rozrusznik kręci i nic.
Skołowałem dziś miernik i sprawdziłem napięcie na akumulatorze:
W spoczynku ma ok 12-13V.
Podczas rozruchu spadek na ok 10-11V po czym stabilizuje się w okolicach 13-14V.
Co ciekawe, dziś podczas pomiaru napięcia "rozruchowego" mi odpalił bez żadnego problemu.
Wie ktoś gdzie może leżeć przyczyna tego problemu?
VW Golf4 TDI 110KM
Problem z odpalaniem, rozrusznik kręci, akumulator sprawny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ile dokladnie V ma akumulator w stanie spoczynku? Bo rozrzutnosc miedzy 12 a 13V jest spora
Gdy krecisz rozruszikiem jakie masz obroty?
Gdy krecisz rozruszikiem jakie masz obroty?
Kubek1, akumulator w stanie spoczynku ma 12.3V. Obrotomierz wskazuje cały czas 0 podczas próby rozruchu. Co mnie dziwi to fakt, że jak wepnę w obwód miernik to auto odpala... WTF?