Vento - problemy z wycieraczkami i nie działa nawiew
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przede wszystkim - witam. Mój pierwszy post oraz temat tutaj, i z pewnością nie ostatni. Do problemu:
Pogoda robi się nieciekawa - trzeba wycieraczek i nawiewu. Wycieraczki od dawien dawna już w moim Vento ('93) działają tylko na tym najszybszym programie i po wyłączeniu - od razu się zatrzymują (nie wracają na dół). Zawsze radziłem sobie po prostu na chwile włączając i wyłączając. W sobotę jednak taka ulewa, że musiały działać bez przerwy bo nic nie byłoby widać. A tu cóż, po minucie-dwóch wyraźnie wycieraczki się rozchodziły aż w końcu jedna zaczęła nachodzić na drugą i się zablokowały. Ustawiłem w pozycji wyjściowej w miarę równo, włączyłem - działają. Po kilkunastu "umyciach" znów się zblokowały. Co robić? Doczytałem już w innych tematach, że problem z tylko jednym programem działającym może być spowodowany brakiem przekaźnika - sprawdzę to. Ale co z tym, że działają nie równo? Silniczek wycieraczek do wymiany?
Drugi problem - nawiew też zaczął szwankować. Działały wszystkie 4 stopnie, a kilka dni temu siadły. Na następny dzień odpaliłem z ciekawości - zadziałało (po jakimś czasie jazdy). W sobotę gdy i wycieraczki były potrzebne, znów tez i nawiew przestał działać. Nie wiem czy ma na to wpływ długość jazdy. Gdy za pierwszym razem zauważyłem, że nie działa to było góra po kilku minutach jazdy. Gdy znów zadziałały to było po +20 minutach jazdy, i od tamtej pory znów nie mogę uruchomić.
Cóż, bez nawiewu i wycieraczek w nadchodzące pory nie idzie jeździć i niestety MPK dziś do pracy.
Pogoda robi się nieciekawa - trzeba wycieraczek i nawiewu. Wycieraczki od dawien dawna już w moim Vento ('93) działają tylko na tym najszybszym programie i po wyłączeniu - od razu się zatrzymują (nie wracają na dół). Zawsze radziłem sobie po prostu na chwile włączając i wyłączając. W sobotę jednak taka ulewa, że musiały działać bez przerwy bo nic nie byłoby widać. A tu cóż, po minucie-dwóch wyraźnie wycieraczki się rozchodziły aż w końcu jedna zaczęła nachodzić na drugą i się zablokowały. Ustawiłem w pozycji wyjściowej w miarę równo, włączyłem - działają. Po kilkunastu "umyciach" znów się zblokowały. Co robić? Doczytałem już w innych tematach, że problem z tylko jednym programem działającym może być spowodowany brakiem przekaźnika - sprawdzę to. Ale co z tym, że działają nie równo? Silniczek wycieraczek do wymiany?
Drugi problem - nawiew też zaczął szwankować. Działały wszystkie 4 stopnie, a kilka dni temu siadły. Na następny dzień odpaliłem z ciekawości - zadziałało (po jakimś czasie jazdy). W sobotę gdy i wycieraczki były potrzebne, znów tez i nawiew przestał działać. Nie wiem czy ma na to wpływ długość jazdy. Gdy za pierwszym razem zauważyłem, że nie działa to było góra po kilku minutach jazdy. Gdy znów zadziałały to było po +20 minutach jazdy, i od tamtej pory znów nie mogę uruchomić.
Cóż, bez nawiewu i wycieraczek w nadchodzące pory nie idzie jeździć i niestety MPK dziś do pracy.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Problem nachodzenia na siebie wycieraczek jest spowodowany wytartym wieloklinem w ramionach. Masz dwa wyjscia. 1. Wymiana na nowe, 2. Zdjac ramiona wycieraczek dac kapke super glue na wieloklin w podszybiu potem owinac go cienkim paskiem szmatki znow klej nastepnie zalozyc ramie i dowalic srube (niby troche druciarstwo ale ja mam tak zrobione od 6 lat i jest ok;)). Sprawdz przekaznik 99. Jezeli chodzi o nawiew to prawdopodobnie masz cos z wlacznikiem nawiewu byc moze przepalily sie styki (czesta awaria w mk3).
No właśnie co do wieloklinu - po prostu były na nim delikatne luzy. Po zakręceniu najmocniej jak tylko dałem radę, wycieraczki chodzą równiej i jakby...lepiej. Także zobaczę na ile z tym przejadę. Ale myślę, że bezpieczniej byłoby po prostu cały mechanizm wymienić? Widzę w sieci, że nowy mechanizm z silniczkiem to koszt ~50 zł także nie boli mocno.
Przekaźnik 99 jest od przerywanego mycia wycieraczek chyba? I wygląda ok (sam przekaźnik i styk).
Co do włącznika - zdjąłem panel i sprawdzałem te blaszki, próbowałem docisnąć mocniej tą długą i nic nie ruszy jednak. A o jakich innych stykach mówisz?
Przekaźnik 99 jest od przerywanego mycia wycieraczek chyba? I wygląda ok (sam przekaźnik i styk).
Co do włącznika - zdjąłem panel i sprawdzałem te blaszki, próbowałem docisnąć mocniej tą długą i nic nie ruszy jednak. A o jakich innych stykach mówisz?
- Mavrick
- Kontakt:
Nie caly tylko same ramiona (wyciera sie wieloklin w ramionach).chomik325 pisze:Ale myślę, że bezpieczniej byłoby po prostu cały mechanizm wymienić?
Mowie o kostce ktora wchodzi w pokretla nawiewu (musialbys odkrecic 4 srubki i zerknac od drugiej strony jak to wyglada.) A sprawdzales bezpieczniki czy sa ok?.chomik325 pisze:Co do włącznika - zdjąłem panel i sprawdzałem te blaszki, próbowałem docisnąć mocniej tą długą i nic nie ruszy jednak. A o jakich innych stykach mówisz?
Ok, a co z moim starszym już problemem, że działa tylko ten nieustanny bieg wycieraczek, i że po wyłączeniu tego jedynego działającego zatrzymują się w miejscu a nie wracają do punktu 0? Czasówki jakoś po prostu padły z rok temu i tak zostawiłem.
Nie brzmi problematycznie także zajrzę po pracy jak to wygląda. Bezpiecznik sprawdzałem i wymieniałem - nic.
Nie brzmi problematycznie także zajrzę po pracy jak to wygląda. Bezpiecznik sprawdzałem i wymieniałem - nic.
http://i64.tinypic.com/2w2pnj6.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak wyglada kostka Także chyba wiadomo co jest problemem nawiewu?
Tak wyglada kostka Także chyba wiadomo co jest problemem nawiewu?
- Mavrick
- Kontakt:
Sprawdz miernikiem czy jest napiecie na tych grubych kablach. Jezeli jest to sprobuj lekko scisnac te zlaczki.
Ok, udało się znaleźć czas u wujka-mechanika amatora. Kostka jest ok. Jakiś tandetny kabelek był od rezystora silniczka do samego silniczka (jak dobrze zrozumiałem), wuj przelutował i działa na najwyższym biegu. Pogrzebał dalej, i mówi że do wymiany rezystor silniczka. Że to niby częsta przyczyna działania tylko najwyższego biegu wentylatora.
A co z wycieraczkami?
A co z wycieraczkami?
- Mavrick
- Kontakt:
Rezystor dmuchawy (ok. 25 zl nowy). Dostaniesz sie do niego wyjmujac polke pod schowkiem. Jezeli chodzi o wycieraczki to sprawdzilbym jeszcze jak wygladaja slizgi w manetce oraz podmienil przekaznik 99.