Brak ładowania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Brak ładowania
Witam, mam taki problem z moim golfem, ostatnio jechałem wszystko było dobrze i nagle zapaliła się kontrolka akumulatora, zatrzymałem się zgasiłem i przy odpalaniu już miał delikatny problem, jak wróciłem do domu zmierzyłem czy alternator ładuje i niestety na odpalonym silniku było 12,5V czyli brak ładowania, na szybkości ogarnalem alternator wymieniłem go i dalej nie ma ładowania powiem jeszcze ze jak sam zgaśnie to po około 20 minutach idzie go odpalić i przejechać kawałek. No i moje pytanie czy ktoś wie ktoś miał podobna sytuacje? Silnik 1.4 16V
Brak ładowania
Zmierzyć napięcie na zacisku alternatora. Jeżeli tam nie będzie ok 14v to alternator niesprawny. Jeżeli będzie to przewód prądowy co idzie do aku do wymiany. Jeżeli przewód jest ok a dalej nie ma ładowania na zaciskach aku to sprawdź połączenia na zaciskach w tej puszce na aku.
Brak ładowania
Wczoraj trochę sprawdzałem i tak w tej puszce wszystko git, przewód z akumulatora do alternatora również sprawny, sprawdzałem miernikiem na alternatorze to pokazywało 12,5V czyli przechodziło z akumulatora czyli alternator niby nie ładuje. Mam dwa altki i na tym i na tym brak ładowania na zaciskach altka. Może być tez takie wyjście ze kupiłem niesprawny alternator.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Brak ładowania
Brak wzbudzenia alternatora, do sprawdzenia kostka na 2 piny i kabelki z niej wychodzące.
Brak ładowania
To sprawdź jeszcze ładowanie na 3000 Obr silnika. Jeżeli nie będzie ok 14v to alternator złom.
Przy tej prędkości obrotowej alternator powinien wzbudzić się sam i mieć ładowanie. Sprawdzenie kostki na rozrusznikiem też nie zaszkodzi.
Przy tej prędkości obrotowej alternator powinien wzbudzić się sam i mieć ładowanie. Sprawdzenie kostki na rozrusznikiem też nie zaszkodzi.
Brak ładowania
Sprawdzałem tez na wyższych obrotach i nic nie działało a po odłączeniu tej kostki na dwa piny to z deski zgasła tylko kontrolka aku a ładowania brak. Wczoraj zaciągnąłem golfa do elektryka i dałem mu tez ten alternator co kupiłem żeby sprawdził czy jest sprawny, jak odbiorę golfa to dam znać co się odjaniepawliło.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Brak ładowania
Jeśli kontrolka jest a ładowania nie ma, to problem będzie w alternatorze. Gdyby brak wzbudzenia wynikał z przerwy w obwodzie, to nie byłoby kontrolki. Warto sprawdzić też masę silnika...bo ta może być słaba chociaż wtedy powinno być więcej problemów...np z odpalaniem.
Przenoszę do odpowiedniego działu
Przenoszę do odpowiedniego działu
Brak ładowania
Sorki za zły dział ale to mój pierwszy post. Golf został odebrany i był to jednak alternator a bardziej regulator napięcia naprawione i teraz gitara, a ten alternator co kupiłem tez był walnięty a niby miałbyć sprawny... wielkie dzięki za pomoc temat można zamknąć.