Modyfikacja licznika bez komputera.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

siszi99
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: siszi99 » pn lip 03, 2017 17:52

Witam posiadam mk4 1.9 TDI AGR wersja BASIC. I mam pytanie bo jak widać na zdjęciu nie posiadam kompa pokładowego. Czy jest możliwość aby licznik wyświetlał spalanie, temperaturę otoczenia? Głównie chodzi mi o LCD zegarka i przebiegu czy jakoś nie można aktywować aby właśnie to wyświetlał. Kiedyś widziałem że w mk3 ktoś nie miał również kompa ale właśnie na tych małych LCD było wyświetlane spalanie bodajże wchodził jakoś w tryb serwisowy i np. mógł skasować inspekcje, sprawdzić obroty, spalanie it. ale nie wiem czy w mk4 również jest taka możliwość. Doradzi ktoś? Pozdrawiam ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Auto: Leon 5F Xperience
Silnik: CZCA

Post autor: Garrison » pn lip 03, 2017 18:08

Na zegarku to trzeba dokładać MFA - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167341" onclick="window.open(this.href);return false;

siszi99
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: siszi99 » pn lip 03, 2017 18:48

Hmm a innych opcji nie ma? Bynajmniej bez rozbierania licznika, chodzi mi o jakieś "ukryte opcje" :/

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lip 03, 2017 18:51

nie trzeba rozbierać licznika, trzeba go wymienić...na taki który ma funkcje o których mówisz

Awatar użytkownika
grzechotek
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf MK6
Silnik: BSE

Post autor: grzechotek » pn lip 03, 2017 18:57

Musisz wymienić licznik, inaczej nie da się tego zrobić. Twój licznik nie posiada takich funkcji. Do tego jeszcze manetka prawa do wymiana, pewnie kabelek od spalania trzeba będzie podciągnąć, również czujnik temperatury zewnętrznej chyba ze masz climatronic to nie trzeba.

Awatar użytkownika
jarazm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jarazm » pn lip 03, 2017 21:17

Tez mam Agr w tej wersji wyposażenia .Sam zmieniałem licznik na taki z 1/2 Fis.Wszystko robiłem od podstaw samemu.Do kupienia odpowiedni licznik i manetkę prawą do przełączania parametrów.Jak chcesz to można założyć tempomat.Trochę przewodów.Ja rozcinałem kostki ISO by były gotowe z wsuwką. Trochę lutowania.Laptop z programem i kabelkiem.Wszystko zrobiłem sam żeby nie płacic nikomu

siszi99
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: siszi99 » pn lip 03, 2017 22:30

wymiana manetki i licznika to nic trudnego gorzej z kablami...a jakieś urządzenie zewnętrzne co np. wpinam się po licznik lub złącze diagnostyczne i mi to pokazuje? :) rozglądałem się za yanosik connect ale nie wiem czy to wypali :/ dodam że jeżeli nie ma innej opcji to wymiany licznika i innych modyfikacji gulfik by doczekał się dopiero zimą bo aktualnie brak czasu a jak ktoś da mi schemat itd. to ze spokojem to sobie bym ogarnął ;)

Awatar użytkownika
grzechotek
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf MK6
Silnik: BSE

Post autor: grzechotek » wt lip 04, 2017 09:22

siszi99 pisze:wymiana manetki i licznika to nic trudnego gorzej z kablami
Ziomek na allegro sprzedaje gotowe kabelki wraz z pinami, tylko montujesz w odpowiednie wtyczki i gotowe.
siszi99 pisze:a jakieś urządzenie zewnętrzne co np. wpinam się po licznik lub złącze diagnostyczne i mi to pokazuje? :) rozglądałem się za yanosik connect ale nie wiem czy to wypali :/
Pewnie by i działało, ale musisz mieć smartfona a tu masz gotowe na liczniku.

siszi99
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: siszi99 » pt lip 28, 2017 18:07

hmm no cóż będę powoli się przykładał do wymiany licznika :) dzięki za rady!

Awatar użytkownika
jarazm
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: jarazm » wt sie 01, 2017 23:09

porozcinaj kostki iso do radia z elektrycznego (sklepu) a bedziesz miał wsuwki do manetek. Reszte w kostce do licznika wcisniesz wkretakiem... aha trzeba znać pinologie.Jest na forum...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”