Problem z zamykaniem drzwi brak mrugnięcia kierunkowskazó

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Skurczybyk.
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Bora Wariant Special
Silnik: ASZ

Post autor: Skurczybyk. » pn lip 03, 2017 12:42

Witam,Panowie proszę was o pomoc,wiem że tematów o centralnym jest mnóstwo ale tylko po części rozwiązałem problem..
Problem polega na tym że naciskam raz przycisk zamykania na pilocie-wszystkie drzwi się zamykają i żadnych nie idzie otworzyć od zewnątrz(tak ma być) natomiast od środka można otworzyć tylko drzwi kierowcy i tylne lewe,reszta się nie otwiera przy pociąganiu za klamkę.
Gdy nacisnę drugi raz przycisk zamykania dopiero kierunki migną i żadnych drzwi wtedy nie idzie otworzyć od środka.
Gdy wsiądę do auta i nacisnę na drzwiach kierowcy przycisk blokady zamków(ten podłużny przycisk pierwszy od przodu auta) drzwi się zamykają ale w drzwiach kierowcy i tylnych lewych rygle odbijają.
Co jest nie tak z tym wszystkim? z tego co wyczytałem na forum to że niby zamek blokuje na jeden raz a powinien na dwa? Ale dlaczego tak się dzieje?
Wyczytałem też że moduł komfortu ,,widzi'' że któreś drzwi są nie zamknięte i wtedy nie ma potwierdzenia mignięciem kierunkowskazów?

Moja Bora Black Edition > viewtopic.php?f=89&t=623479

Awatar użytkownika
grzechotek
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf MK6
Silnik: BSE

Post autor: grzechotek » pn lip 03, 2017 14:17

Masz zapewne uszkodzone zamki w drzwiach. Miałem podobnie lewy przód i lewy tył raz zamykało raz nie, trzeba było drugi raz nacisnąć przycisk na pilocie by drzwi się otworzyły. Po wymianie zamka problem zniknął.
Jak masz vag-coma to sprawdź błędy w 46.Central Conv.

Awatar użytkownika
Skurczybyk.
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Bora Wariant Special

Post autor: Skurczybyk. » pn lip 03, 2017 15:50

Kurcze cena nowego zamka trochę duża,a powiedz mi kolego czy to że za drugim naciśnięciem zamyka i dopiero jest mignięcie kierunków to może być wina mikrostyku w zamku?
Ale tak mówisz trzeba podpiąć komputer i zobaczyć błędy..

Moja Bora Black Edition > viewtopic.php?f=89&t=623479

Awatar użytkownika
grzechotek
Ma gadane
Ma gadane
Auto: Golf MK6
Silnik: BSE

Post autor: grzechotek » pn lip 03, 2017 16:32

Jak masz zepsuty zamek od strony kierowcy to może się tak dziać. Nowy zamek ok. 100pln. Możesz sprobować wymienić mikrostyki albo przeczyścić, to zapewne z wilgoci się tak zrobiło.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Kontakt:

Post autor: Qto » pn lip 03, 2017 18:55

Obydwa lewe zamki uszkodzone - naprawa wg opisów na forum lub wymiana.
Jeśli to jedyne objawy to pewnie skończy się na poprawieniu lutów w zamkach
grzechotek pisze:Jak masz zepsuty zamek od strony kierowcy to może się tak dziać
każdy jeden zamek, który nie da sygnału że się zaryglował, spowoduje brak sygnalizacji zamknięcia auta kierunkami - bo auto wg komfortu nie jest zamknięte

OdiRedo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: OdiRedo » pn lip 03, 2017 21:26

Podłączę się do tematu... Pacjent Golf IV 3D
Problem polega na tym, że przy zamykaniu drzwi z pilota zamyka bagażnik i drzwi pasażera, natomiast w drzwiach kierowcy pociągnie rygiel do dołu i "odda do góry" pozostawiając drzwi otwarte i uzbrojony alarm. Ponadto zamykanie od środka (z panelu w drzwiach kierowcy) objawia się takim samym działaniem zamka, drzwi pasażera zamknięte - kierowcy sytuacja identyczna.
Wymieniłem przełącznik w zamku kierowcy na nowy (po tym jak przestała działać lampka w drzwiach), zamknęło i otworzyło poprawnie kilka razy i znów problem się pojawił. Lampki zarówno w drzwiach kierowcy jak i pasażera zapalają się przy otwieraniu drzwi i gasną przy zamknięciu - w bagażniku tak samo. Brzęczyk brzęczy przy wyjęciu kluczyków ze stacyjki i pozostawieniu włączonych świateł. Zimne luty w zamku zlikwidowałem, w module komfortu tak samo. Odłączałem akumulator na godzinę i nic.
Czy jest ktoś w stanie mi pomóc i podpowiedzieć WTF?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lip 04, 2017 14:29

Uszkodzony zamek...zajrzyj do niego jeszcze raz, jak nic nie znajdziesz to najlepiej będzie podmienić na inny

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”