centralny zamek golf 5

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

zajcus
Nowicjusz
Nowicjusz

centralny zamek golf 5

Post autor: zajcus » czw maja 25, 2017 20:35

witam

jestem posiadaczem golfa 5 2007r i mam problem z centralnym zamkiem.
początek problemu zaczął się od przednich drzwi z lewej strony. po zamknięciu wszystkich drzwi, sporadycznie występował problem z ich otwarciem (z czasem problem narastał). po jakimś czasie podobna sytuacja zaczęła mieć miejsce z tylnymi drzwiami z lewej strony. po dogłębnej analizie licznych forum postanowiłem wymienić mikrostyki w owych zamkach. po wymianie wszystko było w porządku przez 2-3 dni. znajomy diagnozował kompem robił synchronizacje zamków (i inne), ale niestety nie był w stanie otworzyć drzwi z PC. dodatkowo program znalazł następujące błędy:

00098 - Left Rear Central Locking (Safe) Motor (V163)
00930 - Locking Module for Central Locking; Rear Left (F222)
00097 - Front Passengers Central Locking (Safe) Motor (V162)
00929 - Locking Module for Central Locking; Front Passenger Side (F221)

nr błędów wskazują prawdopodobnie na silniczki w zamkach, aczkolwiek przy zamykaniu centralnego zamka jak i przy jego otwarciu słychać, że zamek "pracuje", lecz nie otwiera.

po dalszych analizach forum postanowiłem sprawdzić okablowanie. jak poruszałem wiązką kabli wchodzących do drzwi kierowcy i jednocześnie otwieranie/zamykanie zamka + ciągnięcie za klamkę udało się otworzyć drzwi tylne od strony kierowcy (problem z tymi drzwiami zdiagnozowany).

pozostaje problem z przednimi drzwiami pasażera, a mianowicie jak je otworzyć? udało mi się odchylić wew poszycie drzwi oraz minimalnie zew poszycie. niestety ciągle nie mogę ich otworzyć. znacie może jakiś skuteczny sposób jak to zrobić i ewentualnie rozwiązanie problemu z drzwiami? powtórzę tylko, że ze słuchu wychodzi, że silniczki w tym zamku działają w jedną i drugą stronę tzn. przy zamykaniu i otwieraniu.

pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”