Witam,
ostatnio w moim golfie 4 dzieją się dziwne rzeczy tzn. jedziesz sobie spokojnie a tu nagle kontrolka check engine, pierwszy raz jak wyskoczyła to się wystraszyłem, na szczęście mam taki podstawowy program do obsługi i kasowania błędów na fona więc sprawdziłem co się dzieje i okazało się że mam błąd: "system to lean (bank1)" z tego co doczytałem, to jest to związane z mieszanką paliwa. No cóż skasowałem błąd i samochód jeździł dalej, ale ostatnio ten błąd wyskakuje praktycznie codziennie, co ciekawe gdy wyskoczy mi błąd a silnik postoi to nie chce odpalić. Czytałem już kilka postów i tak: ostatnio wymieniłem świecie, 2 cewki zapłonowe zostały również wymienione (i na pozostałych 2 iskra przeskakiwała), akumulator ma dobre napięcie, rozrusznik nie jest może młodziutki ale kręci, pompa paliwowa podaje (a przynajmniej tak się wydaje bo słychać jak pracuje). Podsumowując wyskakuje mi check, a gdy samochód postoi powiedzmy z 4-5h to jest problem z odpaleniem potem jak już ruszy jest spokój czasami nawet na kilka dni, aż do kolejnego zaświecenia kontrolki. Różne osoby proponowały mi różne rozwiązania pojawiła się także teoria z kablami że może by je tak wymienić ale chciałbym się zapytać czy ktoś może nie miał podobnego przypadku najbardziej martwi mnie ta kontrolka... Coś musi być na rzeczy skoro się świeci.
Mam jeszcze jeden problem i to już dotyczy tylko i wyłącznie elektryki, a mianowicie pulsuje mi podświetlenie na kokpicie same zegary od deski rozdzielczej nie. natomiast podświetlenia przycisków czy też np. od pokręteł temperatury, nie jest to bardzo widoczne ale wygląda tak jakby było cały czas napięcie ale nie stałe czyli świecą cały czas ale przygasają z bardzo dużą częstotliwością.
Jak ktoś miał podobne problemy to proszę o pomoc jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość...
Problemy z check engine i zapalaniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Pewnie błąd dotyczy sondy lambda a to może oznaczać np zbyt bogatą mieszankę co też może wskazywać na awarię np czujnika temp wody który zaniża wskazania przez co sterownik wzbogaca mieszankę . To z kolei wyłapuje sonda i wyświetla się check. To tylko teoria bo z opisu trudno się domyślać. Jak możesz to odczytaj kod błędu.
-
- Nowicjusz
Błąd P0171 - Układ napędowy
System to lean (bank 1)
Taki błąd mi wyskakuje, co ciekawe zawsze odpalalem go bez wcisnietego sprzęgła teraz jak nie depne to zapomnij żeby odpalić... kręci ale tak jakby iskra nie przeskakiwala sam nie wiem, ale już ze sprzęgłem chwilkę dłużej przytrzymasz to odpala.
System to lean (bank 1)
Taki błąd mi wyskakuje, co ciekawe zawsze odpalalem go bez wcisnietego sprzęgła teraz jak nie depne to zapomnij żeby odpalić... kręci ale tak jakby iskra nie przeskakiwala sam nie wiem, ale już ze sprzęgłem chwilkę dłużej przytrzymasz to odpala.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Sprawdz miernikiem czym po dodaniu gazu wzrasta napiecie. Jezeli tak to regulator w altku do wymiany.