naprawa wyświetlacza 1/2 fis - brak kontrastu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
Wlaśnie zauważyłem że żywot mojego licznika w Skodzie Octavii 1 tj wyświetlacza 1/2 fis dobiegł końca. Od góry do połowy ekranu nic nie widać w słoneczne ciepłe dni. Doczytałem że problem leży w braku kontrastu.
Pytanie jest - czy są firmy które zajmują się wymianą wyświetlacza 1/2 fis? Na allegro znalazłem same pełne fis i nie rozumiem dlaczego. Kupno nowego licznika to tez ryzyko że wyświetlacz jest uwalony
Mogę prosić o jakieś porady?
Wlaśnie zauważyłem że żywot mojego licznika w Skodzie Octavii 1 tj wyświetlacza 1/2 fis dobiegł końca. Od góry do połowy ekranu nic nie widać w słoneczne ciepłe dni. Doczytałem że problem leży w braku kontrastu.
Pytanie jest - czy są firmy które zajmują się wymianą wyświetlacza 1/2 fis? Na allegro znalazłem same pełne fis i nie rozumiem dlaczego. Kupno nowego licznika to tez ryzyko że wyświetlacz jest uwalony
Mogę prosić o jakieś porady?
Golf MK3 by killah : viewtopic.php?p=3276083#3276083 - RIP
Passat B3 Daily Car by killah : viewtopic.php?f=91&t=558831 - SOLD
W sensie nie opyla się już? Ale z tego co czytałem na tym forum żywotność wyświetlaczy to ok 10 lat więc mogę znowu trafić na taki sam egzemplarz.
Ale nadal nie otrzymałem info czemu mam tego nie robić. Nie da się tego zrobić?
Mam licznik od wersji L&K więc nie taki prosty w znalezieniu zamiennika model. Z immo3
Mam licznik od wersji L&K więc nie taki prosty w znalezieniu zamiennika model. Z immo3
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: naprawa wyświetlacza 1/2 fis - brak kontrastu
Nie spotkałem się żeby ktoś naprawiał półfis, nawet chyba nie można do tego kupić wyświetlaczy. Na szczęście pełny daje się naprawiać z czego się bardzo cieszę.
Masz wybór albo kupić używany dobry półfis, albo regenerowany cały jak wiążesz przyszłość ze samochodem na dłużej.
Masz wybór albo kupić używany dobry półfis, albo regenerowany cały jak wiążesz przyszłość ze samochodem na dłużej.
Dziękuję. I o taką odpowiedź mi chodziło. W takim razie jeszcze przygryzę zęby i pojeżdżę z takim aż uzbieram na nowy z pełnym fis. Akurat mam radyjko z fisem to będą komunikaty na wyświetlaczu
Tylko pytanie jeszcze - przy zmianie licznika rozumiem że trzeba zmienić kodowanie czy coś jeszcze żeby auto odpaliło ? bo gdzieś natknąłem się na temat że nowy licznik może unieruchomić auto.
Tylko pytanie jeszcze - przy zmianie licznika rozumiem że trzeba zmienić kodowanie czy coś jeszcze żeby auto odpaliło ? bo gdzieś natknąłem się na temat że nowy licznik może unieruchomić auto.
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zawsze możesz znaleźć anglika sprawnego albo inną wersje, ogarnąć kogoś kto przerzuci pamięć fizycznie z Twojego starego licznika do tego co kupiłeś lub załatwi sprawę programowo. Przerzucić tarcze od Twojego i jeździć dalej.
Ok ale nie otrzymałem odpowiedzi na swoje pytanie. Przykładowo kupuję licznik pełen fis. Czy po wymianie muszę tylko zmienić kodowanie licznika i będzie to hulać?
O co chodzi z tym przerzucaniem pamięci? Zawsze trzeba to robić?
O co chodzi z tym przerzucaniem pamięci? Zawsze trzeba to robić?
- Klaudek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Tak musisz zmienić tylko kodowanie kupując pełny fis i przepisać immo (jeśli jest w liczniku)
A co do pamięci to wrzucasz swoją do nowego licznika tego samego producenta i masz wszystko także samo jak w swoim starym. Przebieg kodowanie opcje immo itd.
A co do pamięci to wrzucasz swoją do nowego licznika tego samego producenta i masz wszystko także samo jak w swoim starym. Przebieg kodowanie opcje immo itd.