Centralny zamek z pilota + kodowanie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Naosek
Nowicjusz
Nowicjusz

Centralny zamek z pilota + kodowanie

Post autor: Naosek » ndz sty 15, 2017 19:47

Witam wszystkich tutaj zgromadzonych

Ostatnio kupiłem golfa IV 1.9 tdi jako pierwszy samochód i już dokucza mi centralny...
Otóż próbowałem zakodować kluczyk jak się okazało samochód w ogóle nie reaguje na pilot przy próbie kodowania, po przekręceniu zapłonu i próbie zamknięcia drzwi od strony kierowcy zamek zamyka się i otwiera.
Ktoś wie o co chodzi? jak zakodować pilot? może robię coś źle...

Kodowanie na wzór tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=83Co22N70Gw" onclick="window.open(this.href);return false;

A propos jak włączyć alarm aby sprawdzić czy działa?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc!
:pub:

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Auto: Leon 5F Xperience
Silnik: CZCA

Re: Centralny zamek z pilota + kodowanie!

Post autor: Garrison » ndz sty 15, 2017 19:56

Naosek pisze:Witam wszystkich tutaj zgromadzonych

Ostatnio kupiłem golfa IV 1.9 tdi jako pierwszy samochód i już dokucza mi centralny...
Otóż próbowałem zakodować kluczyk jak się okazało samochód w ogóle nie reaguje na pilot przy próbie kodowania, po przekręceniu zapłonu i próbie zamknięcia drzwi od strony kierowcy zamek zamyka się i otwiera.
Ktoś wie o co chodzi? jak zakodować pilot? może robię coś źle...

Kodowanie na wzór tego filmu:
https://www.youtube.com/watch?v=83Co22N70Gw" onclick="window.open(this.href);return false;

A propos jak włączyć alarm aby sprawdzić czy działa?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc!
:pub:
Witaj!

Co do zakodowania pilota, zastanawiam się co może być nie tak. Sam kodowałem u siebie w ten sposób i poszło sprawnie. Może zmień poradnik na youtube i zrób według innego. Swoją drogą pilot w sensie scyzoryk? Oryginał, zamiennik?

Co do alarmu to u mnie pamiętam, że aktywował w się w dwóch przypadkach.
1. Auto zamknęło mnie w środku (styki w drzwiach kierowcy nie banglają, więc samochód nie odkrył, że wsiadłem), a ja wsadziłem kluczyk do stacyjki i przekręciłem - zaczął wyć.
2. Zamknąłem drzwi za sobą i zamknąłem auto z pilota nie biorąc pod uwagę, że jeszcze pasażer wychodzi. Też zaczął wyć. Tutaj ważne, by w otwartych drzwiach wszystko stykało i auto reagowało na ich uchylenie.

Awatar użytkownika
Naosek
Nowicjusz
Nowicjusz

Centralny zamek z pilota + kodowanie!

Post autor: Naosek » ndz sty 15, 2017 20:00

Oryginalny "pilot" scyzoryk

Baterie sprawne w 100% :) gdyby komuś coś przyszło do głowy.
Alarm "dioda" włącza się po dwukrotnym przekręceniu zamka w drzwiach? czy aby tak powinno być?

Na filmie gościu zamyka drzwi przekręcając kluczyk, u mnie drzwi się zamykają i się otwierają...

Awatar użytkownika
Garrison
Forum Master
Forum Master
Auto: Leon 5F Xperience
Silnik: CZCA

Re: Centralny zamek z pilota + kodowanie!

Post autor: Garrison » ndz sty 15, 2017 20:34

Naosek pisze:Oryginalny "pilot" scyzoryk

Baterie sprawne w 100% :) gdyby komuś coś przyszło do głowy.
Alarm "dioda" włącza się po dwukrotnym przekręceniu zamka w drzwiach? czy aby tak powinno być?

Na filmie gościu zamyka drzwi przekręcając kluczyk, u mnie drzwi się zamykają i się otwierają...
Podsyłam Tobie link do pewnego postu, który może wniesie coś do Twojej sprawy.
post bob_1410 pisze: Witam,
Trochę odgrzebuję ale od jakichś 2 tygoni miałem ten sam problem, przestał mi działać pilot od centralnego zamka (pilot firmy Votex 7727 osobny nie w kluczyku) czytałem dużo na ten temat i nic nie pomagało więc dzisiaj stwierdziłem że spróbuje jeszcze raz zaprogramować (dopisać) pilota. Szukałem na forum i znalazłem kilka sposobów ale żaden z nich mi nie pomógł więc metodą prób i błędów doszedłem do takiej metody co pomogła i teraz wszystko działa oto ona:
- wciskasz na pilocie dwa przyciski (naraz) i trzymasz ok 15sekun aż dioda przestanie migać, puszczasz wtedy dioda zapala się i świeci cały czas
- jak dioda świeci zamykasz samochód kluczykiem (ja zamykałem drzwi kierowcy)
- jak zamkniesz kluczykiem wciszkasz przycisk na pilocie (ten do otwierania)
- i już
U mnie zadziałało w 100%
Jaki rocznik auta? Bo dokopałem się jeszcze do porady dotyczącej aut od modelu z 1999 roku i wygląda jakby to była ta, do której się stosowałem :D
post KonradC pisze: Nie wiem czy to akurat przyniesie jakis rezultat w tym przypadku

Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
– włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
– włączyć zapłon;
– zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku (przypis: ja nacisnąłem od zamykania, żeby się zgadzało);
– po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
– czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu.
Druga sprawa, że ja klucz dopasowywałem na drzwiach pasażera, bo tam wkładka mnie wpuściła bez pchania się i tak sobie myślę... Może kwestia tego, by zamek w drzwiach był sprawny, tzn. aktywował oświetlenie wnętrza, jeśli zostaną otworzone? Może u Ciebie coś nie styka w drzwiach, w które wtykałeś klucz i dlatego cały misterny plan... :D

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Centralny zamek z pilota + kodowanie!

Post autor: Qto » ndz sty 15, 2017 20:58

Naosek pisze:po przekręceniu zapłonu i próbie zamknięcia drzwi od strony kierowcy zamek zamyka się i otwiera.
uszkodzony zamek
w FAQ są dwie porady nt naprawy

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”