Otwarty obwód grzałki sondy S1

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

prax
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prax » śr gru 28, 2016 12:32

Witam serdecznie
Od kilku dni borykam się z problemem mianowicie po odpaleniu silnika - golf IV 1.6 AKL vag pokazuje następujący błąd:
17524 - Sonda Lambda 1 (HO2S), bank 1 - otwarty obwód grzałki
Po wykasowaniu błędu zaraz zapala się ponownie. Sprawdziłem obwód grzałki tj. napięcie w kostce od sondy od strony silnika (przewód szary i biały) po przekręceniu stacyjnki - 0 V żarówka po wpięciu się nie zapala. Podawałem nawet masę z samochodu w dalszym ciągu nic.
Znalazłem schemat VW GOLF 1998: Silnik 1.6 AEH, AKL. Układ wtryskowo-zapłonowy SIMOS z którego wynika, że grzałka sondy jest zasilana + z przekaźnika pompy paliwa poprzez bezpiecznik S234 (w skrzynce bezpieczników) sprawdziłem przejście pomiędzy wtyczką i bezpiecznikiem - jest przejście. Dodam, że po przejechaniu kilku kilometrów wyskakuje błąd:
17526 - Sonda Lambda 1 (HO2S), bank 1 - otwarty obwód grzałki
sprawdziłem również przejście pomiędzy + grzałki i bezpiecznikiem S234 - również jest przejście. Dodam, że gazownik 2 tygodnie temu podłączał gaz i twierdzi, że wszystko było wporządku.
Czy możliwe jest że plus na grzałkę ginie za bezpiecznikiem S234 czyli wg schematu pomiędzy przekaźnikiem pompy paliwa a wspomnianym bezpiecznikiem S234. Czy poprostu możliwym jest, że uszkodzony przekaźnik powoduje brak zasilania na grzałce? Dodam, że ten przekaźnik załącza także wtryski paliwowe a samochód pracuje... Pomimo występujących błędów nie zapala się check.
Podglądając waga w trakcie jazdy obydwie sondy stoją jedna na 0,5V druga na 1,5V. Auto dziwnym trafem jeździ... Gazownik się zarzeka, że nie dotykał żadnych obwodów o sond. Czy realnym jest, żeby grzałki obydwu sond padły w tym samym momencie?
Bardzo proszę o pomoc.
W załączeniu schemat układu wtryskowo- zapłonowego mojego silnika
http://www.dubi.net/auto/Instalacja_GOLF_IV.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » śr gru 28, 2016 19:34

po pierwsze to zasilanie z bezpiecznika S243 idzie do obwodu grzałki a nie z bezpiecznika S234.
Zasilanie to jest wspólne dla przepływki i zaworu N80. Skoro nie ma błędu tych urządzeń to znaczy, że z bezpiecznika zasilanie wychodzi. Skoro tak to wtyczka dla sondy ma 4 piny.
Pin 1 to jest to zasilanie z bezpiecznika 43 - jeśli tam nie ma zasilania to znaczy, że trzeba sprawdzić przewód od wtyczki T6 pin 5na grodzi do tej wtyczki, albo przy samej wtyczce bo może jest przerwany - po wyjściu z wtyczki T6 jest po drodze rozdzielony
Pin 2 wtyczki od sondy to masa idąca ze sterownika silnika z pinu 27

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

prax
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Otwarty obwód grzałki sondy S1

Post autor: prax » czw gru 29, 2016 10:42

Rzeczywiście pomyliłem opis bezpiecznika (przejęzyczenie) powinno być S243. Pisząc wtyczka T6 masz na myśli wtyczkę pod którą podpięta jest sonda rozumiem. Natomiast pin 5 na grodzi - mógłbyś napisać dokładnie gdzie jest ta grodź. Rozumiem, że gdzieś pomiędzy bezpiecznikiem S243 a wtyczką sondy. Na schemacie który załączyłem nie ma drugiej sondy diagnostycznej. Sprawdziłem doszedłem że zasilanie grzałki idzie z bezpiecznika S243 do grzałek obydwu sond.

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw gru 29, 2016 11:55

W podszybiu po stronie kierowcy masz taką puszkę gdzie się łączą wszystkie wiązki.

prax
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: prax » czw gru 29, 2016 12:13

kojarzę taka biała skrzynka prawej stronie w podszybiu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”