Gasnące auto podczas jazdy 1,8T
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z moją golfiną 1,8T. Wiem, że temat był już poruszany, ale w innych autach więc postanowiłem utworzyć nowy temat. Problem dotyczy gasnącego auta podczas jazdy. Dzieje się to na ciepłym silniku, jadę i gaśnie. Zapalają się kontrolki, obrotomierz spada do zera, redukcja biegami nic nie daje. Czasami zaskoczy i jedzie dalej, a czasami trzeba odpalić ponownie. Dziś podłączyłem kompa i ładowanie jest na poziomie 13,5V przy włączonym radiu i światłach mijania. Mechanik powiedział, że ładowanie powinno wynosić ponad 14 V i może być to wina kończącego się alternatora lub czujnika położenia wału. Dodam, że mam w nim gaz, a sytuacja dzieje się tylko na benzynie. Gdy jadę na benzynie i zaczyna gasnąć to przełączam na gaz i wtedy jedzie normalnie. Jak myślicie od czego zacząć wymianę. Z góry dziękuję za pomoc.
Przyczyną była zacinająca się pompa paliwa. Pompę wymieniałem jakiś rok temu, kupiłem nowy wkład (100zł). Długo nie pojeździło na tym, także nie warto kupować tanich pomp. Jeśli ktoś miałby podobny problem, to należy na to zwrócić uwagę.