Licznik po swapie pytanie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
golfF&I
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 126
Rejestracja: czw maja 28, 2015 16:53
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: golfF&I » pn lis 28, 2016 17:50

Witam. Mam licznik do 260km/h i 8 tys obrotów i mam pytanie czy on się nada kiedyś przy swapie. (1.8t BAM, R32/36 - wszystko zależy od funduszu i dostępności). Widziałem wiele mk2 po swapie i są sytuacje, że mają liczniki z mk3 itd. Pytam dlatego bo chce sobie go przerobić pod siebie, chodzi o podświetlenie i jak mam go potem wymienić na inny to zrezygnuje z takich przeróbek licznika.



Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2056
Rejestracja: pn lis 19, 2007 22:46
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: Mavrick » pn lis 28, 2016 20:17

Teoretycznie wszystko sie da zrobic ale jezeli myslisz o wsadzeniu silnika z R32 to moze sie pojawic problem z immo bo z tego co wiem to w mk4 immo jest w budziku a w mk3 jest to osobny modul.



Awatar użytkownika
golfF&I
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 126
Rejestracja: czw maja 28, 2015 16:53
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: golfF&I » pn lis 28, 2016 22:00

To nie można jakoś dołączyć wtedy tego immobilizera do licznika z mk2 lub obejść licznik ?



Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Posty: 2056
Rejestracja: pn lis 19, 2007 22:46
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: Mavrick » wt lis 29, 2016 00:38

golfF&I pisze:To nie można jakoś dołączyć wtedy tego immobilizera do licznika z mk2
Nie...jedynie co mozna zrobic to sprobowac go jakos dezaktywowac.
Ostatnio zmieniony sob gru 10, 2016 23:31 przez Mavrick, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19182
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: Qto » wt lis 29, 2016 11:24

Jeszcze musisz pomyśleć nad obrotomierzem i predkościomierzem...ogarnięcie tego na liczniku z mk2 to nie są małe pieniądze.
Immo...albo trzeba wsadzić licznik z mk4 albo wyłączyć immo. Jest jeszcze opcja wrzucenia samej płytki licznika gdzieś pod deskę, podłączyć zasilanie i komunikację z ECU...przełożyć pętlę immo i pastylkę z kluczyka


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
golfF&I
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 126
Rejestracja: czw maja 28, 2015 16:53
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: golfF&I » wt lis 29, 2016 15:53

Rozmawiałem z chłopaczkiem co ma jakieś pojęcie na ten temat i mówi, że licznik może zostać z mk2. Immo podobno da się ominąć a pomiary można na różne sposoby przeprowadzić - podstawowy linka i drugi to silniczek krokowy. Tak mi powiedział, ale chętnie posłucham wszystkich porad ;)



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19182
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: Qto » wt lis 29, 2016 16:11

Szczegółów nie znam ale Kolega z forum teraz pakuje ARL do mk2...za przerobienie licznika z mk2 usłyszał 1000zl.


Sprzedam:
Cały osprzęt 1.4 APE, skrzynia DUW, sprzęgło ok 20kkm
LB5N mk4 3D: maska, drzwi lewe/prawe
LA7W BORA: wszystkie furtki, klapa bagażnika
Pełny FIS 3B0920849 w obudowie z mk4 ze wsadem pod 1.4
Elementy karoserii odbiór osobisty - północ wlkp

Awatar użytkownika
golfF&I
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 126
Rejestracja: czw maja 28, 2015 16:53
Lokalizacja: KMY
Kontakt:

Licznik po swapie pytanie

Post autor: golfF&I » wt lis 29, 2016 16:45

No ja się domyślam, że za 50zł nikt w to się nie będzie bawił. Chodzi mi o to, że jak sobie sprawie "bajer" z podświetleniem, które też pewnie trochę wyjdzie bo będzie nietypowe co do mk2 to dobrze by było jakby później ten licznik nadał się do nowego silnika. Co do wyglądu pewnych elementów to zależy mi, żeby pozostały w oryginale. Nie tak jak niektórzy liczniki, deski z mk3 itp - oczywiście zależy co komu się podoba :)



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5544
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Licznik po swapie pytanie

Post autor: grg474 » sob gru 10, 2016 16:55

a to ja inaczej doradzę. Wywalić przód od licznika mk4, założyć (zrobić tarcze ala mk2) i wpasować w obudowę mk2. Myślę że wyjdzie taniej i lepiej.
Dlaczego - ano zacznijmy od obrotomierza - napisałeś silnik BAM - ten silnik daje obroty po CAN i niech ten twój mechanik nie gada głupot, że ci to przerobi. Mozna by zamontować alternator z diesla mk3 1Y - tam obroty idą z W alternatora - ale wtedy musisz zrobić mnożnik impulsów bo obrotomierz przy 8tys obr pokaże 800
Prędkosć - tu masz na linkę, w mk4/A3 masz impulsator. Nie wiem, czy slimak na linkę podpasuje - więc następny problem - pomijam różnicę obrotów bo inny rozmiar kół - w liczniku mk4 można spróbować skorygować w epromie licznika
Więc problem immo jest niczym w porównaniu do tego.


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 19 gości