Witam, jestem nowym posiadaczem Golfa 4 (2000 r., high line, 1.9 tdi, 90 km). Niby wszystko pięknie ładnie, ale co raz doszukuję się mankamentów. Dziś problem wygląda następująco. Zaczęło się od otwarcia bagażnika kluczykiem, przestała się otwierać z centralnego (kluczyk poziomo), rozebrałem zamek, zdjąłem plastiki, wyczyściłem, nasmarowałem, działa. Wyszedł przy okazji problem że działa to na odwrót z drzwiami (drzwi zamknięte, bagażnik otwarty i na odwrót). Zamieniłem więc kable, działa ok, jeśli chodzi o zamykanie i otwieranie, ale... Gdy bagażnik otwarty centralny zamek zamyka się automatycznie, jakby wcale nie widział że jest otwarty (tak samo było przed zmianą kabli). Kontrolka od otwartego bagażnika się nie pali (nigdy się nie pali, wersja liczników z trzema kolumnami kontrolek nad wyświetlaczem więc kontrolka od bagażnika powinna być bo tak wyczytałem na Waszym forum), czytałem także że trzeba ją aktywować. *#cenzura#* od tego, główny problem centralnym zamykającym się przy otwartej tylnej klapie (bagażnika). Podświetlenie bagażnika świeci się po otwarci tylnej klapy i gaśnie po jej zamknięciu (oświetlenie w środku jest wyłączone, ale tak chyba powinno być gdy drzwi poza bagażnikiem są zamknięte, jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Czy problemy z centralnym i z kontrolką mogą leżeć w module komfortu? Co zrobić by było dobrze i czy jest możliwość że w wersji high line kontrolka jest domyślnie nieaktywna?
EDIT: Kable w gumowych uszczelkach do klapy bagażnika dziś polutowane przed zamianą kabli do silnika otwierania zamku, zaizolowane, przedłużone, sprawdzone, sprawne. Miałem nadzieję że w tym problem, ale niestety... jw.
Pozdrawiam.
Dziwne zachowanie centralnego, brak kontrolki tylnej klapy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Dziwne zachowanie centralnego, brak kontrolki tylnej kla
Kontrolka może i jest,do sprawdzenia mikrostyk w zamku klapy.
Centralny zamyka mimo otwartej klapy, bo widzi ją jako zamkniętą.
Wkładka(kluczyk) raczej powinna być pionowo.
Centralny zamyka mimo otwartej klapy, bo widzi ją jako zamkniętą.
Wkładka(kluczyk) raczej powinna być pionowo.
Dziwne zachowanie centralnego, brak kontrolki tylnej klapy
Mikrostyk chyba działa skoro oświetlenie bagażnika się włącza. Chyba że centralny i kontrolka działają jakoś oddzielnie z żarówką w bagażniku. Jest to możliwe? Czy wszystko powinno działać na jeden mikrostyk i jak działa oświetlenie bagażnika to centralny powinien nie zamykać przy otwartej tylnej klapie?
Re: Dziwne zachowanie centralnego, brak kontrolki tylnej kla
Mikrostyk posiada 3 piny,jeden oświetlenie bagażnika a drugi podaje sygnał na zegary (ikona otwartej klapy)w środkowym jest napięcie nie pamiętam wartości