Jako że jestem nowy to serdecznie witam wszystkich. Od dwóch tygodni jestem posiadaczem Golfa II 1.6 TD z 1990r..
Niestety pojawiły się pierwsze problemy. Od kilku dni borykam się z ładowaniem. Na aku pokazuje około 13,5 - 14 ale podczas postoju prąd spada. Wszystko wskazuje na zwarcie i duży pobór prądu. Wymieniłem regulator, przewody do rozrusznika i alternatora. Doszedłem do stacyjki i jest przejście z masą na styku x, czarny przewód oraz na czerwonym do rozrusznika. W tym momencie nie wiem gdzie szukać dalej, może ktoś podpowie? Na co dalej idzie prąd ze styku x? Z tego co zobaczyłem w tej pajęczynie to dalej jest przekaźnik.
Rozładowuje akumulator, zwarcie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
Skoro po wyjęciu kostki aku trzyma to sprawdź kostkę. A najlepiej to odepnij klemę + podłącz szeregowo mutlimetr i sprawdź jaki jest pobór prądu. Powinien być znikomy 0,02-0,05 A, jeżeli jest więcej to wyciągaj po kolei bezpieczniki i wtedy sprawdzisz gdzie ucieka prąd. Sam ostatnio miałem podobny problem i okazało się, że radio pobiera ok 0,1A
Po wyjęciu bezpieczników zwarcie pozostaje. Tylko mogą być dwa zwarcia bo pojedynczo wyciągałem. Tu jest chyba pobór prądu poprzez zwarcie bo jest przejście z plusa na masę. A co rozłącza ten przekaźnik x?
- Radzio0018
- Użytkownik