Witam. Dziś postanowiłem wymienić podświetlenie przełącznika świateł gdyż oryginalna żarówka się spaliła. Postanowiłem pozostać przy oświetleniu żarówkowym, nie bawić się w diody. Jednak miałem zdecydowanie więcej trudności niż przy przełączniku przeciwmgielnych i ogrzewania tylnej szyby - mało miejsca, ciężko polutować , bardzo przeszkadzał mechanizm ściemniacza podświetlenia zegarów i tak nie zauważyłem jak lutowałem iż ten nawinięty drucik na taką niby ,, cewkę'' zaczął dotykać któregoś styku i po podłączeniu doszło do zwarcia i spalił się bezpiecznik od podświetlenia zegarów, deski i tablicy rej. Później jak wszystko z wielkim trudem poukładałem - miałem problemy ze światłami - nie było na zmianę raz mijania raz pozycyjnych. Jednak po lekkim zdenerwowaniu poskładałem porządnie raz jeszcze i niby wszystko jest spoks. Oświetlenie przełącznika działa, światła są wszystkie . Jednak po wyłączeniu zapłonu gdy włączę światła - na 1 i 2 pozycji przełącznika są tylko postojowe , czy tak powinno być prawidłowo ? niestety nie pamiętam jak było do tej pory.
Drugie pytanie - czy postojówki przednie powinny gasnąć po włączeniu świateł mijania czy świecą razem z żarówką H4 cały czas ?
Chciałem zapytać gdyż nie wiem czy nie uszkodziłem włącznika świateł i czy nie trzeba go wymienić.
Zasada działania świateł
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- brzozkalbn
- Użytkownik
- Kontakt:
Zasada działania świateł
Witam, nie chcąc zakładać nowego tematu podepnę tutaj. Swojego golfa (mk4 2001r. AQY 2.0 PB) mam od kilku miesięcy i nie bardzo mogę odnaleźć info nt podświetlenia przełączników. I tutaj pytanie czy włącznik świateł jeżeli jest w pozycji świateł mijania to czy powinna to być zasygnalizowana (podświetlona) na zielono ikonka od świateł na tym przełączniku ? Tak jak dzieje się to ze światłami przeciwmgielnymi z przodu. Dodatkowo czy ktoś mógłby napisać czy włączniki od oświetlenia w podsufitce i włacznik od szyberdachu też się podświetlają ?