Problem z oświetleniem wnętrza i nie tylko.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Patryk.
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patryk. » sob sie 20, 2016 12:49

Oświetlenie wnętrza tj lampka z przodu w podsufitce i 2 lampki z tylu działają przez pewien czas aż nagle całe oświetlenie wnętrza przestaje działać. Nie da się włączyć lampek w podsufitce, nawet przesuwając włącznik na ciągłe świecenie. Kopertówki jak działają nie wiem. Ale z tego co mi się zdaje to gasną razem z oświetleniem wnętrza. Za co odpowiadają mikrostyki i co się dzieje jak są uszkodzone? Jeszcze w golfie zdarza się, że po przekręceniu kluczyka pulsuje kontrolka immo (samochód z kluczykiem ), co może być tego przyczyną? Wtedy wystarczy przekręcić kluczykiem z 2/3 razy i można samochód odpalić a jak odpali się z ta kontrolka migająca to samochód gaśnie zaraz po odpaleniu. Sprawdzałem na 2 kluczykach jeden dorabiamy a drugi oryginalny z pilotem. Jeszcze co do zamykania się samochodu to wygląda tak, że samochód pilotem zamyka się cały a jak sam się zamknie lub jak zamyka się tym przyciskiem w drzwiach to zamyka się cały oprócz prawych drzwi z przodu. W golfie jest założony inny centralny bo jest inny pilot i ten oryginalny nie działa tylko ten co jest teraz założony.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz sie 21, 2016 08:57

Pewnie działają wtedy jak otworzysz samochód (drzwi lub pilotem) a przestają działać jak zamkniesz. Przyczyny bym szukał w braku masy dla lampek (w okolicach słupka A strona kierowcy )

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Patryk.
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patryk. » pn sie 22, 2016 10:11

Ściągałem słupek A ale tam żadnej masy od lampek widać nie było. Ale to nie jest tak ze lamki gasną po zamknięciu a przy otwieraniu działają nie ma na to schematu po prostu kiedy chcą to działają a kiedy nie chcą to ich nie ma :/ Mam jeszcze pytanie za co odpowiadają mikrostyki w zamkach?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sie 23, 2016 11:20

Moduł komfortu nie podaje zasilania na oświetlenie wnętrza...zimne luty lub uszkodzony przekaźnik wewnątrz komfortu.

Przydałoby się sprawdzić stan wtyczek (konkretnie pinow) przy liczniku aby wyeliminować problem immo

Mikrostyków w zamku jest kilka...jeden odpowiada za sygnał fizycznego otwarcia drzwi...inne za ryglowania zamka oraz pozycje kluczyka we wkładce- np do sterowania centralnym zamkiem lub otwierania i zamykania okien
Objawy uszkodzonych mikrostyków mogą być różne...jednak z Twojego opisu nie wynika aby były z nimi problemy

Awatar użytkownika
Patryk.
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patryk. » wt sie 23, 2016 14:56

Lampki zazwyczaj działają przy pierwszym otworzeniu samochodu (po nocy, po dłuższym postoju). A nie działają po kilki minutach lub otworzeniu i zamknięciu drzwi. Jaki mam moduł komfortu golf 1.9 tdi AHF 1998r z lutego ( w wyposażeniu m.in 4 el. szyby, lusterka w prądzie, grzane fotele, ABS, Fotochrom, czujnik deszczu, klimatronik, 4 Bagi (nie wiem czy ma to znaczenie ale wole podać). Qto, A na temat samo zamykania co to może byc? Zdarza się, że się w ogóle nie zamknie a czasami podczas jazdy na dystansie 10km potrafi się 2-5 razy zamknąć. Od kupna samochodu zmieniłem radio na SONY CDX G1100U, poprzednio było Blaupunkt i nie wiem czy nie zwracałem na to uwagi czy tak się nie działo, czytałem temat o mikrostykach i było napisane, że źle podłączone radio może powodować podobne objawy dokładnie chodzi o zdublowaną masę, nie wiem czy w moim radiu też może coś takiego występować. Brzęczyk od świateł normalnie działa.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sie 23, 2016 15:37

Teraz doczytałem...
Patryk. pisze:jak zamyka się tym przyciskiem w drzwiach to zamyka się cały oprócz prawych drzwi z przodu.
To może świadczy o problemach z tymże zamkiem...
Patryk. pisze:A na temat samo zamykania co to może byc
Zimne luty...pewnie w zamku pasażera z którym są problemy.
Radio będzie ok skoro wcześniej też było radio niefabryczne...ale wiadomo że podłączenie warto sprawdzić. Nie chodzi o zdublowaną masę a plus...podłączając niefabryczne radio należy pamiętać aby odłączyć kabel z pinu 5 wtyczki z fabrycznej instalacji auta

Awatar użytkownika
Patryk.
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Patryk. » wt sie 23, 2016 18:20

A jaki ten moduł komfortu u mnie jest/ jaki można założyć? Jeszcze zapomniałem dopisać jeszcze występuje takie coś, że czasami szyby po wyjęciu kluczyka działają automatycznie i same się zamykają a czasami nie da się ich zamknąć bez włączonego zapłonu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”