1.4 zapala się kontrolka hamulca
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam . Od jakiegoś czasu na rozgrzanym silniku zaczęła zapalać się kontrolka hamulca ręcznego. Oczywiście sprawdziłem poziom płynu hamulcowego i jest w normie , hamulce również działają prawidłowo , jednak klocki niedługo będą do wymiany, ale wątpię by był tam jakiś czujnik. Czy kontrolka hamulca może również informować o innych awariach np. układu zapłonowego ? Jakiś czas temu miałem przypadek że golf podczas jazdy nagle stracił moc i zgasł , nie było przez jakiś czas iskry. Wymieniłem kopułkę i palec , filtr powietrza oraz wyczyściłem świece i wyraźnie przybyło mocy , teraz przyspiesza równo bez żadnego poszarpywania jak kiedyś i odpala na dotyk , jednak wciąż co jakiś czas zapala się kontrolka , nic innego się nie dzieje .
-
- VWGolf.pl Killer
co ma czujnik do tej kontrolki ?proponuje podmienić Ci korek od zbiornika,albo odczep przewody...
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
Ok popróbuję z tym korkiem , myślałem też o czujniku przy ręcznym , bo ostatnio miałem też tak że po spuszczeniu ręcznego jeszcze przez chwilę paliła się kontrolka , ale częściej zapala się w czasie jazdy , mam nadzieję że to nic poważnego.
- palio
- _
- Auto: Ford Mondeo MK3
- Silnik: 2.0
- Kontakt:
Re: 1.4 zapala się kontrolka hamulca
A właśnie, że ma. Miałem podobnie u siebie. Kontrolka ręcznego zapalała się nieregularnie podczas jazdy. Winny okazał się jeden z czujników znajdujący się pod pedałem hamulca.bioly05011 pisze:co ma czujnik do tej kontrolki ?proponuje podmienić Ci korek od zbiornika,albo odczep przewody...
-
- VWGolf.pl Killer
napewno w golfie 3 i na pewno w benzynie,ciekawe za co odpowiedzialne były te czujniki u Ciebie?
Sprzedam części do pomp wtryskowych,całe pompy 110afn,90 1z, 90 Z górnym przelewem,pompa renault 1.9dti tłok 11
-
- VWGolf.pl Killer
nie doczytałeś treści tematu ,bo tam mowa o benzynę i takiego czujnika w benzynę nie ma,jedynie co kolega musi sprawdzić to co pisałem wyżej,może też rozebrać korek od zbiornika i zobaczyć czy nie ma wilgoci...
Re: 1.4 zapala się kontrolka hamulca
Sprawdziłem korek i przewody , odpiąłem wtyczkę , przeczyściłem styki i wczoraj ani razu nie zapaliła się kontrolka , nie sprawdziłem jedynie czujnika pod ręcznym , kiedyś miałem problemy z wariującym prędkościomierzem i wystarczyło właśnie odpiąć wtyczkę , przeczyścić styki i problem więcej się nie pojawił. Mam tylko jeszcze jedno pytanie czy ten wykrzyknik może jeszcze informować o innej awarii czy tylko związanej z hamulcami ? Jakiś tydzień temu właśnie po zaświeceniu się tej kontrolki samochód nagle zgasł i przez jakiś czas nie odpalał , czy może to był po prostu zbieg okoliczności , bo po wymianie kopułki i palca , które były już mocno zużyte problem więcej się nie pojawił.
-
- VWGolf.pl Killer
ta kontrolka informuje o zaciągnięty ręcznym bądź braku płynu hamulcowego...
Powodem zapalania się kontrolki był ubytek płynu hamulcowego, z początku wydawało mi się że poziom jest jeszcze w normie, ale później kontrolka zapalała się coraz częściej , a płyn był już na poziomie minimum . Wszystko przez zużyte klocki hamulcowe , wymieniłem klocki , uzupełniłem płyn hamulcowy i jest ok , tylko trochę grzeją mi się tarcze , ale pewnie klocki muszą się dotrzeć i ułożyć do tarcz.
-
- VWGolf.pl Killer
tłoczek i prowadnice mają być nasmarowane poszukaj poczytaj...