Witam
Jaki numer powinien mieć czujnik temperatury wody/cieczy w silniku ASV? Pytam gdyż, według etki jest to 059 919 501, a u brata w Leon'ie z 2001r znalazłem 078 919 501 C. Początkowo nie wiedziałem, że taki numer jest w aucie stąd zdałem się na etke. Po zamontowaniu okazuje się, że czujnik widzi 20st różnicy między temp w Instruments, a Engine. Po zmierzeniu jego rezystancji w okolicach 60-70st (62st było w zbiorniczku, a wiadomo, że przy silniku była trochę wyższa temp) wynosiła 430 na obu parach pinów. Za to na starym czujniku, z którym był problem, że przerywa (czasami znika temp na liczniku) na jednej parze jest taka sama rezystancja, za to na drugiej dwa razy niższa
I teraz mam mały mętlik w głowie - czy kupiony czujnik jest walnięty czy nie? Stąd pytanie o rezystancje. Czy powinny być takie same na obu parach pinów czy jednak różne?
Czujnik temperatury do ASV - jaki i jaka rezystancja?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy
- sebool12
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Jakie rezystancje powinno mieć to nadal nie wiem, ale na 100% wiem, że oba modele są zamienne i oba mają na dwóch parach prawie dwa razy większa/mniejszą rezystancje. Jeżeli są prawie takie same to czujnik jest walnięty
Golf III 3D 1.9 TDI 1Z '95 ROLLING STONES
italiano_83 pisze:Podstawa to gnój nie ma gnoju nie ma mocy
-
- Gadatliwa bestia
Jedna para ma rezystancje o połowę niższa niż druga. Tylko nie pamiętam która sekcja, chyba m
niejsza do 1 KOhm jest na deskę a druga na ECU
niejsza do 1 KOhm jest na deskę a druga na ECU
VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony
Seat Leon 1.6 16 05' LPG
Odkop zrobię
To by się zgadzało chyba. Dorwałem dwa czujniki: nowy zamiennik i jakiś ze szrotu. W temp. gdzieś 23 st. jeden ma na zegary 900 ohmów, dla kompa jakieś 2k, a drugi na zegary ok. 1,1k, dla kompa 7-8k aż. Wychodzi, że ten drugi zwalony jest, a w tym pierwszym faktycznie jest dwukrotna różnica.
To by się zgadzało chyba. Dorwałem dwa czujniki: nowy zamiennik i jakiś ze szrotu. W temp. gdzieś 23 st. jeden ma na zegary 900 ohmów, dla kompa jakieś 2k, a drugi na zegary ok. 1,1k, dla kompa 7-8k aż. Wychodzi, że ten drugi zwalony jest, a w tym pierwszym faktycznie jest dwukrotna różnica.