Wymiana licznika golf 4 bez CAN na Full FIS.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

matios222
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: matios222 » czw mar 03, 2016 19:15

Witam.

Przeczytałem sporą ilość postów na temat wymiany licznika i nie mogę z tym wszystkim dojść do ładu :? Mam Golfa 1.6 SR z 98r. Climatronic, el. szyby, lusterka i Planuje zakup licznika od VW Passata B5 o nr. 3BO 919 890 J bez CAN z full fisem. Ja sam mam licznik bez CAN nr. 1j0 919 861 D czyli bez CAN, Immo 3 oraz bez MFA (to też nie jest aktualnie problem założyć). Wiadomo, że licznik od passata ma troche inna obudowe i trzeba bedzie przełożyć bebechy do tej od Golfa (pytanie czy trudno je wyjąć i przełożyć?). Teraz, aby uaktywnić funkcje FIS czyli srednie spalanie, temp itd. wystarczy wyjąć stary licznik, przełożyć bebechy do obudowy od Golfa i kodować licznik? Czy, coś jeszcze trzeba grzebać? Bo osobiście się w tym wszystkim pogubiłem :-(

Pozdrawiam :D

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » czw mar 03, 2016 23:46

1. Licznik masz immo2, ten który chcesz wrzucić także jest immo2. Licznik bez CAN nie może być immo3
2. Bebechów nie przekładasz...zmieniasz tylko przednią część obudowy licznika - "szybkę"
3. FISa się nie ukatywnia...on po prostu jest lub nie (w liczniku), ale aby go obsługiwać musisz zamontować odpowiednią manetkę
4. Po zamianie licznika trzeba dopisać kluczyki (immo) bo nie odpalisz auta...no i przy liczniku z Passata mogą się pojawić problemy typu przekłamania prędkości, stanu paliwa, czasami działanie ESP. Przydałoby się wrzucić do licznika odpowiednik wsadu z Golfa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”