Lampka kabiny - pytanie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
G0 Karcio
..::VWGolfExclusiveEdition::..
Auto: Był: Volkswagen Golf IV GTI TDI Exclusive
Aktualnie: Brak
W planie: Volkswagen Golf IV VR6 2.8 może 3.2
Silnik: AHF

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: G0 Karcio » wt mar 01, 2016 15:18

Rozmawiając jakiś czas temu ze sąsiadem posiadającego Audi A4B6 zapytał mnie czy mam taki bajer w moim gofrze, że po przestawieniu włącznika na stałe świecenie i przy zamknięciu drzwi lampka świeci cały czas, ale już po zablokowaniu go z pilota/kluczyka lampka gaśnie mimo, że miał ustawioną opcję ciągłego świecenia co uniemożliwia rozładowanie akumulatora. Pytanie jak coś takiego można zrobić w naszych samochodach? Sprawdzałem tą opcję u siebie, ale niestety po zamknięciu drzwi (zablokowaniu) lampka świeciła 5 minut po czym w końcu ją sam wyłączyłem. Dodam, że opcja według mnie jest pożyteczna gdyż już kiedyś sąsiad przyszedł do mnie wieczorem i powiedział, że zapomniałem wyłączyć lampkę w samochodzie. Nie wiem, może nie zauważyłem podczas zamykania samochodu, że lampka świeci bo byłem pewnie po piwie :kac: .

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: Qto » wt mar 01, 2016 15:23

zrób jeszcze jeden test...ale poczekaj pół godziny
...i daj znać czy lampka zgasla

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: G0 Karcio » wt mar 01, 2016 15:41

OK zrobię test jeszcze raz, nie mniej jeśli zgaśnie to i tak u sąsiada trwa to znacząco krócej. Ogólnie jeśli to zadziała to według mnie audi i tak chyba lepiej to wymyślił, bo jednak oświetlenie zgaśnie przy blokowaniu drzwi a nie jak u nas, że za pół godziny, może zgaśnie a może nie zgaśnie :D . Rozumiem, że to po jakim czasie zgaśnie zależy od modułu komfortu? Zatem Audi ma komfort, który gasi od razu po zablokowaniu drzwi i raczej nie da rady tego rozwiązać tym samym sposobem. Dzięki Qto :pub: .

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: Qto » wt mar 01, 2016 15:46

w Audi np lampki ostrzegawcze w drzwiach i w klapie bagaznika gasną bardzo szybko...a moim zdaniem powinny się świecić cały czas kiedy drzwi są otwarte - po to te lampki tam są, moim zdaniem.
za wszystko odpowiada moduł komfortu.

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: G0 Karcio » wt mar 01, 2016 15:55

A to u nas w MK4 świecą chyba długo lampki w drzwiach bo sygnalizują otwarte drzwi, ale czy gasną po pewnym momencie to nie pamiętam. Nie mniej gdy samochód jest zamknięty na amen to żadna lampka nie powinna świecić i cokolwiek sygnalizować, 5, 10 czy 30 minut po zamknięciu drzwi lampka dużo za dużo świeci, na co komu ta informacja i niepotrzebne zwracanie na osiedlu w nocy swojego istnienia i skórzanym pakiecie zamiast od razu zgasnąć :grin: .

Awatar użytkownika
Zero_Gravity
Użytkownik
Użytkownik

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: Zero_Gravity » śr mar 02, 2016 10:24

Lampki na drzwiach w audi po otwarciu gasną po kilku minutach. Nie świecą cały czas. Mój brat ma A6. W porównaniu do golfa, to w golfie dłużej świecą :)

Awatar użytkownika
G0 Karcio

Lampka kabiny - pytanie

Post autor: G0 Karcio » śr mar 02, 2016 13:27

Pomińmy temat lampek w drzwiach tylko o opcję lampki nad głową kierowcy i pasażera. Gdy sie wlaczy oswietlenie na stale to mimo to gasnie po zamknieciu drzwi z kluczyka gdzie u nas swieci ciagle czy to zamkniesz drzwi czy zamkniesz z kluczyka tzn.moze pozniej zgasnie, ale napewno nie od razu. W Audimoim zdaniem lepiej wykonane, ale wazne, ze po pol godzinie gasnie a nie swieci cala noc :D .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”