Witam.
Pacjent:
Golf mk3
poj. 1598cm3
prod. 1997r
silnik AEE
Mam nietypowy problem z moim mk3. Nietypowy dlatego, że jednego dnia występuje, innego nie.
Problem występuje zarówno podczas jazdy na gazie (STAG sekwencja) jak i na benzynie.
Z różną częstotliwością podczas jazdy, jakby odcinało zapłon. Gdy jadę w miarę równo (problem występuje sporadycznie) lub przyśpieszam (najczęściej wtedy występuje opisywany problem), nagle odczuwa się lekkie szarpnięcie jakby ktoś wielki złapał za tylny zderzak
i auto "jakby" przestawało palić (wygląda jakby brakło benzyny albo iskry z tym, że dzieje się tak też na LPG ).
Gdy nie zdejmę nogi z gazu to auto zwalnia i pewnie by się zatrzymało.
Wystarczy zdjąć nogę z gazu, odczekać kilka sekund ew. zredukować bieg, po naciśnięciu gazu czuć znowu lekkie szarpnięcie z tym że już we właściwą stronę i auto zaczyna jechać
do ponownego wystąpienia problemu. Kilka dni temu żona zrobiła do pracy i z powrotem 60 km i problem nie wystąpił ani razu, natomiast podczas dzisiejszej jazdy problem występował co chwilę.
Od wystąpienia problemu wymieniłem:
cewka wysokiego napięcia (to jedyny wyjątek, bo wymieniona rok temu, ale wtedy w ogóle przestał jechać i sprawa była jasna)
świece (NGK BUR6ET)
przewody wysokiego napięcia - Magnetti Marelli
kopułka i palec
filtr powietrza (poza konkursem) przy okazji delikatnie przetarłem (bez rozbierania) przepustnicę, rowek ssący (był lekko upaprany jakby filmem z oleju/kurzu)
Dzięki za chęć pomocy i ew. sugestie
P.S. Jeszcze raz przypomnę że dzieje się tak zarówno na LPG jak i na benzynie. Nie wiem czy dobrze rozumuję ale sprawy wtrysków, paliwa, przepływomierza itd można pominąć ?
Losowe odcięcie zapłonu?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Losowe odcięcie zapłonu?
Rano był problem, teraz "lumpa" odpaliłem, zrobiłem nim ok.15 km bezproblemowo
Może ten problem powiązany jest z wilgotnością ?
Może ta cewka wytrzymała tylko rok, a poprzednia od nowości 18 lat?
Możliwym jest, że cewka raz daje wysokie napięcie, raz nie?
Może ten problem powiązany jest z wilgotnością ?
Może ta cewka wytrzymała tylko rok, a poprzednia od nowości 18 lat?
Możliwym jest, że cewka raz daje wysokie napięcie, raz nie?